U trendu

Podrži RTV: Nateraćemo REM da radi svoj posao tokom kampanje

Pokret Podrži RTV ocenio je danas skandaloznom odluku Regulatornog tela za elektronske medije (REM) da uprkos zakonskoj obavezi ne nadzire rad emitera tokom predsedničke kampanje i najavio da će „naterati“ REM da radi svoj posao.

Navodeći da je REM „dužan da osigura istinito, blagovremeno, potpuno, nepristrasno i profesionalno informisanje gradjanki i gradjana“, pokret je u saopštenju najavio da će iskoristiti „sve zakonske mogućnosti da natera to telo da radi posao zbog kog su osnovani i finansirani novcem svih nas“.

„Pratićemo izveštavanje javnih servisa Radio-televizije Vojvodine (RTV) i Radio-televizije Srbije (RTS) do samog kraja kampanje i sve nepravilnosti prijavljivati REM-u“, stoji u saopštenju.

Dodaje se da je na inicijativu pokreta, REM-u danas upućeno 30 pritužbi zbog emisije „Ino-strane“ koja se emituje nedeljom uveče na Prvom programu RTV-a, čiji je autor i voditelj nekadašnji portparol Srpskog pokreta obnove, a danas funkcioner Srpske napredne stranke Nemanja Starović.

„U članu 5. Pravilnika o obavezama pružalaca medijskih usluga tokom predizborne kampanje navodi se da funkcioner ili istaknuti predstavnik podnosioca izborne liste ili kandidat ne sme tokom predizborne kampanje da se pojavljuje u programu pružaoca medijske usluge kao voditelj, spiker, reporter ili u drugom sličnom svojstvu, bez obzira na prirodu programskog sadržaja“, navodi se u saopštenju.

Pokret je apelovao na sve gradjanke i gradjane da se uključe u praćenje izveštavanja medija tokom izborne kampanje i pozvao ih da ih obaveštavaju o svim neregularnostima koje primete u radu emitera ili da uz pomoć formulara na sajtu REM-a sami podnesu prigovore.

„Poseban apel upućujemo kolegama da se pridržavaju profesionalnih i etičkih standarda, zakona i pravilnika regulatora, kako ne bi obesmislili izborni proces, već omogućili gradjanima da dobiju istinite, blagovremene, potpune i nepristrasne informacije, na osnovu koji će moći da donesu odluku 2. aprila“, piše u saopštenju.

Pokret Podrži RTV nastao je u maju prošle godine, kao izraz revolta zbog politički motivisanih smena na RTV-u do kojih je došlo posle lokalnih, pokrajinskih i vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji, aprila prošle godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar