Pojačano prisustvo policije u centru Beograda

Pojačane snage policije prisutne su od jutros u centru Beograda, u blizini zgrada Vlade, Predsedništva i Narodne skupštine, iako su svi skupovi koji su za danas bili najavljeni u Beogradu, zabranjeni odlukom Ministarstva unutrašnjih poslova.

Prethodno je grupa nevladinih organizacija planirala da ispred Doma Narodne skupštine održi akciju #sedamhiljada, u znak sećanja na žrtve zločina u Srebrenici, ali je zbog najava nacionalističke Srpske radikalne stranke da će se njeni članovi i simpatizeri „pridružiti“ toj akciji, MUP odlučio da iz bezbednosnih razloga zabrani održavanje skupa.

Prema rečima ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, zabranjeni su i skupovi desničarskih organizacija Pokreta Dveri i Srpskog sabora Zavetnici, kao i Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji i građanina Nikole Aleksića, koji su takođe bili zakazani za danas.

Stefanović je na vanrednoj konferenciji za štampu u petak upozorio „sve koji razmišljaju da dođu“ da policija neće tolerisati nikakvo okupljenje.

Predstavnici Inicijative mladih za ljudska prava, jednog od organizatora akcije #sedamhiljada, ocenili su da zabrana skupa isped Doma Narodne skupštine predstavlja jasnu poruku države da u Srbiji ne postoji proces suočavanja s nasleđem ratne prošlosti, dok je koordinatorka Žena u crnom Staša Zajović odluku MUP-a o zabrani okupljanja nazvala „uvredom za odgovorne građanke i građane Srbije“.

Grupa nevladinih organizacija održala je sinoć, u parku pored Predsedništva Srbije, akciju #sedamhiljada, tokom koje su aktivisti upalili sveće i položili brojeve koji simbolizuju broj ubijenih u Srebrenici.

Na istom mestu, odvojeni policijskim kordonom, okupili su se i članovi Srpske radikalne stranke, koje je predvodio lider radikala Vojislav Šešelj, ali incidenata nije bilo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.