U trendu

Pokret Kreni-Promeni traži od BIA da utvrdi gde je inicijativa za zabranu iskopavanja litijuma

Pokret Kreni-Promeni predao je danas Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA) zahtev da ispita gde se trenutno nalazi inicijativa za zabranu iskopavanja litijuma i bora koju je potpisima podržalo više od 30.000 građana.

Direktor kampanja tog pokreta Savo Manojlović rekao je novinarima ispred zgrade BIA u Beogradu da poseduje materijalne dokaze da je posle Skupštine Srbije, inicijativa sa potpisima građana predata Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave ali i da nema saznanja o tome gde se taj dokument trenutno nalazi.

„Po zakonu o BIA, jedna od njenih osnovnih nadležnosti je da reaguje kad neko podriva ustavni poredak. Kada jedan državni organ spreči ustavni entitet, u ovom slučaju građane koji su podržali inicijativu, to se po definiciji Ustava i zakona smatra državnim udarom. Time što inicijativu nije u zakonskom roku stavila na odlučivanje, Skupština je izvršila državni udar“, rekao je Manojlović.

Dodao je da su ostavili Bezbednosno-informativnoj agenciji rok od 15 dana da reaguje po njihovom zahtevu, navodeći da će u suprotnom, Kreni-Promeni pripremiti nove akcije koje, kako je rekao, podrazumevaju odbranu ustavnog poretka, ali i „izlazak na ulicu“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.