U trendu

Pokret Novi 6. oktobar: Okretanje Srbije Americi od vitalnog interesa

Predsednik Pokreta „Novi 6. oktobar“ Vojin Rakić saopštio je da taj novoosnovani pokret podržava strateško okretanje Srbije Sjedinjenim Američkim Državama i prilagodjavanje spoljne politike toj državi.

U tom pokretu smatraju da je to opredeljenje jedan od vitalnih interesa Srbije, a podržali su i svečanost u Pranjanima koja svedoči o tradicionalnom savezništvu Srbije i SAD, država koje su tokom mnogih godina gotovo uvek bile na istoj, pravoj strani istorije.

„Ovo je još jedan korak Srbije u dobrom pravcu kada je reč o spoljnoj politici, a njemu je prethodilo potpisivanje dokumenta u Vašingtonu, nedavna poseta delegacije SAD Srbiji, kao i otvaranje Medjunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) u Beogradu“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da su ovi koraci u dobrom pravcu uzaludni ukoliko nisu praćeni uspostvaljenjem podele vlasti i drugim segmentima demokratizacije Srbije, kao i ubrzanjem integracije Srbije u Evropsku uniju.

Šef katedre za bioetiku Uneska Vojin Rakić, nedavno je kritikovao Srbiju kao jednu od četiri zemlje u kojoj su zloupotrebljene restriktivne mere radi jačanja vlasti u pandemiji, a predsednika Srbije Aleksandra Vučića, tužio je zbog uvreda potšo je osporavao njegovu ulogu u Unesku.

Unesko je demanovao pisanje režimskih medija u Srbiji koji su „dovodili u pitanje postojanje Uneskove Katedre za bioetiku, uz navodjenje da ta navodno napostojeća Katedra sprovodi istragu da li se Vojin Rakić lažno predstavljao kao njen član“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.