U trendu

Pokret Oslobodjenje održao protestnu akciju protiv eksploatacije litijuma kod Loznice

Pokret „Oslobodjenje“ saopštio je danas da je u nedelju održao protestnu akciju pod nazivom „Rio Tinto marš sa Drine!“ u Loznici i u selu Brezjak, ispred predstavništva korporacije Rio Tinto, koja planira eksploataciju rude litijuma u tom kraju.

„Protestujemo protiv najavljenog otpočinjanja radova na vadjenju litijuma, za koje se očekuje da će prljavim tehnologijama da zagade čitav ovaj kraj, ne samo Loznicu, Jadar i Radjevinu, već će biti zagadjeno celo područje do Beograda“, rekao je tom prilikom Nikola Kosović, jedan od osnivača pokreta.

On je dodao da će se negativni efekti iskopavanja osetiti i preko Drine u Republici Srpskoj, zbog čega su već reagovale ekološke organizacije iz Banjaluke.

Prema njegovim rečima, iskopavanje će doneti ekološku katastrofu kroz zagadjenje zemljišta, vode i vazduha, a da će od projekta Srbiji ostati sedam milijardi tona otrovne jalovine.

„Gradjani lozničkog kraja su u razgovoru sa članovima pokreta ‘Oslobodjenje’ istakli da su zabrinuti za sopstveno zdravlje i zdravlje svoje dece, da su već bezuspešno protestovali protiv iskopavanja litijuma, kao i da će podržati svaki budući protest ili akciju koja bude pokrenuta po ovom pitanju“, navodi se u saopštenju pokreta.

Iz „Oslobodjenja“ su naveli i da „ne postoji interes i novac koji je važniji od interesa da sačuvamo svoju zemlju, zdravlje ljudi i prirodu“ i dodali da „Aleksandar Vučić, Zorana Mihajlović i Vlada Srbije ne štite interese države i njenih gradjana, već medjunarodnih korporacija“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.