U trendu

Pokret Oslobodjenje organizovao pomen Draži Mihailoviću i porodici Romanov

Pokret „Oslobodjenje“ organizovao je danas u crkvi Svetog Save na Vračaru pomen oficiru u vodji Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljubu Draži Mihailoviću i njegovim saborcima, povodom 75 godina od njegove smrti.

Služeni su i liturgija i pomen ruskoj carskoj porodici Romanov, nakon čega su okupljeni položili vence na spomenik caru Nikolaju Drugom Romanovu u Beogradu, navodi se u saopštenju.

„I Dražu, i Romanove usmrtio je komunistički režim, te su oni mučenici totalitarne vlasti, ali su i simboli slobode i najčistijeg rodoljublja“, rekao je predsednik pokreta „Oslobodjenje“ Mladjan Djordjević.

On je takodje ocenio da je „sramota“ što se dan smrti Mihailovića ne obeležava.

„Posebno je sramotno, ako imamo u vidu da su oba antifašistička pokreta izjednačena, a da je Draža prvi ustanik protiv nacizma i fašizma u Evropi“, dodao je Djordjević.

Predstavnici pokreta su takodje položili venac na spomenik Dragoljubu Mihailoviću u Lapovu, jednom od mesta koje je trg nazvalo u njegovu čast, gde je takodje organizovan pomen.

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava praznik carskih mučenika iz porodice Romanov, koje su boljševici streljali na današnji dan 1918. godine, koje je Ruska pravoslavna crkva kanonizovala 2000. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.