Pokret Otadžbina zbog odluke RIK traži da izbori na Kosovu budu u skladu sa Ustavom

Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ pozvao je danas opozicione predsedničke kandidate da se založe da izbori na Kosovu i Metohiji budu održani u skladu sa odlukom Ustavnog suda Srbije.

„Odluka Ustavnog suda doneta pre manje od mesec dana kategorički nalaže da se brojanje glasova mora vršiti onde gde se glasa, a to znači na Kosovu i Metohiji. Srbi sa Kosova i Metohije nisu dijaspora, i njima glasanje koje je mimo važećeg Ustava Srbije, nije ni potrebno, jer poslednje što žele je da u sopstvenoj državi budu dijaspora“, navodi se u saopštenju Pokreta.

Pokret dodaje da RIK svesno krši odluku Ustavnog suda zbog „idealne pozicije za manipulaciju i kradju glasova u korist vladajuće stranke“.

U saopštenju se navodi da je „izborne kradje“ bilo 2014. i 2016. godine na pralamentarnim izborima i da sve „nagoveštava da će je biti i 2017. godine“.

Pokret je ocenio da premijer Srbije Aleksandar Vučić vodi „katastrofalnu politiku“ prema Kosovu što odražava njegova izjava da ne može da tamo ode jer nema dozvolu vlasti u Prištini.

„Otadžbina“ je navela da su na prethodnim predsedničkim izborima 2012. godine svi predsednički kandidati mogli da idu na Kosovo, i da je tadašnji kandidat, a sadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić održao miting u Kosovskoj Mitrovici, a Vučić je držao predizborni miting prošle godine. Pokret zato smatra da je Vučić kao protivuslugu Prištini obećao pozivni broj, koji je i dobila.

Taj pokret je optužio Vučića da „ne misli dobro Srbije“, jer je potpisao Briselski sporazum i da brine isključivo o sebi, a zarad „golog opstanka na vlasti izdašan je u trgovini srpskim nacionalnim i državnim interesima“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.