U trendu

Pokret slobodnih gradjana neće učestvovati na predstojećim izborima

Predsednik Pokreta slobodnih gradjana (PSG) Sergej Trifunović izjavio je danas da PSG neće učestvovati na predstojećim izborima za koje kako je ocenio, nisu obezbedjeni fer uslovi.

„Pokret slobodnih gradjana će izaći na izbore, ali kada za njih bude uslova za njihovo održavanje. U ovom trenutku za njihovo održavanje ne postoje ni najmanji uslovi“, rekao je Trifunović.

Kako je rekao, PSG „ne želi da učestvuje u simulaciji demokratije“.

On je rekao i da namera PSG-a nije bila da odugovlači sa odlukom, već su „hteli da budu odgovorni“ i svesni da svaka promena zahteva odredjeno vreme.

„Potpisivanjem Sporazuma sa narodom obavezali smo se na borbu. Ona nije bila ni najmanje prijatna. Znamo da smo tu borbu vodili na račun sopstvenog rejtinga i smatram da je mnogo važnije da Srbija dobije poštene izbore nego mi dva ili tri odsto“, rekao je Trifunović.

Rekao je da nakon što se i medjunarodna zajednica uključila u pregovore vlasti i opozicije i upoznala sa stanjem stvari, više „niko pod kapom nebeskom ne može da tvrdi da u Srbiji postoje slobodni izbori“.

„Ne treba da gube vreme da nama objašnjavaju zašto nisu ispunili ono na šta su se obavezali, ali to će morati da objasne toj istoj medjunarodnoj zajednici. Moraće da im objasne zašto do kraja decembra nije izabrano pet novih članova REM-a, zašto nisu usvojene izmene zakona koje sprečavaju funkcionersku kampanju“, rekao je Trifunović.

On je upitao zašto je vlast sve ono što je preduslov slobodnih izbora pokušala da trampi spuštanjem cenzusa.

Trifunović je pozvao EU da izradi nezavisni ekspertski izveštaj o stanju medija i vladavini prava u Srbiji.

„Pozivamo EU da formira nezavisnu radnu grupu pravnih stručnjaka koja bi analizrala zarobljenost države i stanje institucija“, rekao je Trifunović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar