U trendu

Pokret Srbija centar-Srce: Beograd u vreme Šapićeve vlasti ostao bez još jednog simbola, …

Pokret Srbija centar-Srce saopštio je danas da će se prvih nekoliko meseci na vlasti gradonačelika Aleksandra Šapića pamtiti po tome što su Beograđani ostali bez još jednog simbola glavnog grada, Kule Geneks.

„Šapićevih prvih par meseci na vlasti u Beogradu, Beogradjani će pamtiti po tome što su ostali bez još jednog simbola svoga grada, Kule Beograd ili Zapadne kapije Beograda“, navedeno je u saopštenju tog pokreta.

Dodaje se da su „čudni putevi kojima simboli Beograda postaju simboli privatne moći u gradu pod vlašću SNS“.

Vladavina SNS u glavnom gradu ostaće, kako je navedeno, zapamćena po debeogradizaciji Beograda.
„Zapadna kapija Beograda, spomenik kulture od 2021. i jedan od simbola Beograda i Novog Beograda, prodata iz trećeg puta za 2,4 milijarde dinara, otvorila je još jednom opravdanu sumnju u način funkcionisanja i upravljanja značajnim gradskim simbolima gradske vlasti na čelu sa gradonačelnikom Aleksandrom Šapićem“, navedeno je u saopštenju.

Pokret je naveo da su, krajem 2020. godine, gradski čelnici na sličan način, na javnom nadmetanju prodali dva značajna simbola Beograda, Centar „Sava“ i Palatu „Beograd“.

Centar „Sava“ prodat je, kako je navedeno, tek iz trećeg pokušaja, na prethodna dva tendera početna cena je bila 27,4 miliona evra, odnosno 21,9 miliona evra, ali nije dostavljena nijedna ponuda. Tek iz trećeg pokušaja, Delta holding je ponudom potvrdila spremnost da prihvati cenu od 17,5 miliona evra i tako postane vlasnik centra.

Drugi primer je, kako je istaknuto, prodaja „Beogradjanke“, koja je nakon 46 godina iz drugog pokušaja postala vlasništvo kompanije „Marera Properties“, za iznos od 16,5 miliona evra, što je za četiri miliona niže nego prilikom prvog, neuspelog oglašavanja.

Prilikom obe te prodaje, kako je navedeno, stručna javnost je zauzela jasan stav da su oba značajna gradska objekta prodata za cenu koja je dosta niska s obzirom na njihov položaj, značaj i površinu, što je „veoma čudno“. Pokret je istakao i da dodatnu sumnju izaziva i podatak da se na tenderu pojaviljivao uvek samo jedan kupac, koji je na kraju postao i vlasnik objekta.

„Prilikom prodaje Kule Geneks vladajući SNS ‘real estate’ eksperti napravili su značajan pomak u obesmišljavanju prodaje putem javnog nadmetanja. Prvi put se Geneks kula nudila za dve milijarde dinara, drugi put za 1,46 milijardi i oba puta nije bilo zainteresovanih iako je cena sa 16 pala na 11 miliona evra“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je za treće javno nadmetanje odredjena cena od nešto više od 834 miliona dinara ili sedam miliona evra, ali ovoga puta obezbedjeno je nadmetanje „sedam“ kupaca.

Kula Geneks je prodata za 2,4 milijarde dinara ili za oko 20 milona evra firmi „Eureka bar“, što je 20 odsto više od ponudjene cene na prvom tenderu, čak 13 miliona evra više od početne cene na jučerašnjem javnom nadmetanju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.