U trendu

Pokret za preokret: Najava obaveznog vojnog roka politikanstvo i propagandna militarizacija

Mladi Pokreta za preokret saopštili su danas da su izjave „ministra odbrane u nelegalnoj Vladi i visokog funkcionera Srpske napredne stranke (SNS)“ Nebojše Stefanovića o mogućnosti uvodjenja obaveznog služenja vojnog roka „štetne i nezrele“.

Ministar je u petak izjavio da se „ozbiljno razmišlja“ o „vraćanju vojnog roka“, ali da „hoćemo da u jednoj širokoj javnoj raspravi, u razgovoru sa građanima i strukom donesemo odluku koja će garantovati da Vojska Srbije ima urednu popunu, da ima rezervu“. Stefanović je za TV Prva objasnio da bi se sa redovnim vojnim rokom smanjila potreba za angažovanjem profesionalnih vojnika, ali i da treba razmišljati gde bi vojnici bili smešteni i kakvu bi obuku imali.

U saopštenju Pokreta za preokret piše da „mladi koji žele da služe vojni rok, imaju mogućnost da to učine dobrovoljno, a stvaranje obaveze ili nagoveštaj toga predstavlja pokušaj prikupljanja političkih poena kroz jeftino politikanstvo i propagandnu militarizaciju“.

Pokret za preokret pita ministra i vladajuću stranku SNS da li su „napravili istraživanja koliko će ova izjava uticati na odluku mladih da odu iz zemlje“ i navodi da se, po dostupnim istraživanjima, pod uticajem pandemije dodatno povećala želja za odlaskom iz Srbije – kod čak 48,1 osto mladih.

„Nažalost živimo u zemlji u kojoj je prethodni ministar bio dezerter i to za vreme ratnih godina, a novi ministar je lažni doktor nauka, čija porodica trguje oružjem. Živimo u zemlji u kojoj studenti na najvećem broju fakulteta nemaju ni časove fizičkog vaspitanja. Umesto da režim nešto radi kako bi mlade zadržao u zemlji, Nebojša Stefanović priča o obaveznom služenju vojnog roka“, navodi se u saopštenju.

Mladi Pokreta za preoket navode da je mladima u Srbiji dosta priča o ratovima, već „hoćemo kompjutere, pozorišta, terene za sport… Nećemo u tenkove i na haubice. Neka to rade profesionalci i neka za to budu dobro plaćeni. Umesto toga mladi bi tokom redovnog školovanja mogli da budu edukovani za pomoć u vanrednim situacijama, pa i ratu. Ali bi im, pre toga, trebalo pružiti mogućnost da nakon školovanja ostanu u Srbiji“, piše u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.