U trendu

Pokušaj nezakonitog preuzimanja dokumenata iz sefa Tačijeve kancelarije

Samo dan pošto je bivši predsednik Kosova Hašim Tači podneo ostavku zbog optužnice koju je podneo Specijalni sud, i ootišao u Hag, pokušano je nezakonito preuzimanje tajnih dokumenata iz sefa Predsedništva Kosova, piše danas portal Gazetablic.com.

Za sutra je najavljeno da će direktor KOA o ovom slučaju obavestiti Odbor Skupštine za bezbednost.

Izvori portala kažu da su to pokušali sekretar Predsedništva Kosova, Driton Gaši, i jedan zvaničnik koga je on predstavio kao inspektora Kosovske obaveštajne agencije (KOA).

Gaši je navodno 6. novembra obavestio savetnike Vjose Osmani koja vrši dužnost predsednice Kosova, da će EULEKS izvršiti zvanični pretres u kabinetu bivšeg predsednika Tačija. Osmani je tada kontaktirala EULEKS gde su to negirali.

Saradnici aktuelne v.d. predsednice su medjutim otišli u kancelariju predsednika, gde je sekretar Driton Gaši zajedno sa drugom osobom, koju je predstavio kao inspektora Kosovske obaveštajne agencije (KOA) otvorio sef gde se čuvaju izveštaji KOA i drugi poverljivi dokumenti.

GazetaBlic saznaje da se sef ne može otvoriti bez prethodne dozvole predsednika Kosova, u ovom slučaju v.d. predsednika.

Nekoliko minuta kasnije u kancelariju je stigla Osmani i zatražila objašnjenje Gašija za takvo ponašanje.

Kako se saznaje, u njenom prisustvu i u prisustvu sekretara Gašija i inspektora koga je predstavio, nakratko je otvoren sef.

Sekretar Predsedništva Kosova Driton Gaši je rani bio direktor KOA, koga je bivši premijer Ramuš Haradinaj smenio posle nezakonite deportacije šest državljana Turske. Potom je Gašija Tači imenovao za sekretara Predsedništva.

U medijima je bilo spekulacija da je Gaši, kao direktor KOA, u slučaju deportacije turskih državljana postupao po zahtevu Tačija, što su on i Tači negirali tokom ispitivanja pred istražnom parlamentarnom komisijom Skupštine Kosova.

Po izvorima GazetaBlic, Osmani je odmah pozvala aktuelnog direktora KOA, Krešnika Gašija i oni su imali vrlo žučnu raspravu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.