U trendu

Politički odnosi temelj razvoja ekonmomske saradnje

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Nacionalne skupštine narodne vlasti Kube Huan Esteban Laso Ernandes ocenili su danas u Beogradu da su dobri politički odnosi dve zemlje temelj razvoja ekonomske saradnje, saopšteno je iz kabineta premijera Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, Ernandes je tokom sastanka podsetio da odlični bilateralni politički odnosi potiču još iz vremena osnivanja Pokreta nesvrstanih, što je odličan temelj za iskorišćavanje mogućnosti razvoja ekonomske saradnje.

On je istakao da Kuba prednjači u razvoju medicine i farmaceutske industrije i da u tome, kao i u oblasti poljoprivrede, leže veliki potencijali za saradnju sa Srbijom, navodi se u saopštenju.

Vučić je u razgovoru ukazao da je Srbija zainteresovana za dalji razvoj bilateralnih odnosa i veću saradnju srpske i kubanske privrede, a sa tim u vezi podržao je ideju da srpski privrednici učestvuju u projektima u razvojnoj zoni kubanske luke Marijel.

Srpski premijer je naglasio da se divi i visoko ceni „slobodarski duh kubanskog naroda“, koji je očuvao suverenitet Kube, kao što i „Srbija ljubomorno čuva svoj integritet i nezavisnost“.

Vučić je zahvalio Kubi na principijelnom stavu da ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, kao i na podršci u medjunarodnim organizacijama.

Prilikom susreta, Ernandes je Vučiću preneo poziv predsednika Državnog saveta i Saveta ministara Kube Raula Kastra da zvanično poseti Kubu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.