U trendu

Pomilovana Izraelka osuđena na smrtnu kaznu u Emiratima zbog droge

Izraelski zvaničnici saopštili su danas da su Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) pomilovali Izraelku koja je prvobitno bila osuđena na smrtnu kaznu zbog posedovanja droge.

Fida Kidvan je uhapšena početkom 2021. godine sa pola kilograma kokaina za koji je tvrdila da ne pripada njoj, javili su izraelski mediji.

UAE u kojima su zakoni o drogi oštri su kasnije smrtnu kaznu zamenili doživotnom zatvorskom kaznom.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Izraela Lior Haiat je izjavio da se Fida Kivan prošle noći vratila u Izrael posle pomilovanja.

Kabinet predsednika Izraela Isaka Hercoga je saopštio da je Izraelka pomilovana na Hercogovu molbu upućenu predsedniku Emirata šeiku Muhamedu bin Zajedu al-Nahjanu, koji je pristao da je oslobodi kao „gest dobre volje“.

Zvaničnici UAE nisu odmah komentarisali slučaj Izraelke koji je bio je test za početak veza dve zemlje.

Izraelka je uhapšena ubrzo posle normalizovanja odnosa Izraela i UAE pod posredstvom SAD na osnovu takozvanih Sporazuma Avram.

Od tada su odnosi dve zemlje uspešno razvijeni, obim trgovine raste i izraelski turisti masovno posećuju Dubai.

Izraelski mediji su objavili da je Fida Kidvan koja je posedovala foto studio u Haifi na severu Izraela došla u Dubai da radi na poziv poznanika Palestinca. Ona je ubrzo uhapšena jer je tokom pretrage njenog stana nađena droga.

U Emiratima postoji smrtna kazna za neka krivična dela, uključujući krijumčarenje droge.

Najstroža kazna se, međutim, retko primenjuje u toj zemlji i poslednja je izvršena 2017. godine, kada je čoveka optuženog za otmicu, silovanje i ubistvo osmogodišnjaka pogubio streljački vod.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar