U trendu

Pomoć od 7.000 je pravedna i dobra nagrada

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas da bi svi zaposleni u prosveti, ako budu usvojene dopune Zakona o budžetu, jednokratno trebalo da dobiju 7.000 dinara pomoći.

„Mislim da je to pravedna i dobra nagrada i mi smo omogućili ono što su oni na početku tražili, a sada čujem da to nije dovoljno. Mi delimo ono što imamo“, kazao je Vujović u Skupštini Srbije.

On je objasnio da će pomoć od 7.000 dinara, pored zaposlenih u osnovnim i srednjim školama dobiti zaposleni u višem i visokom obrazovanju i ustanovama učeničkog i studentskog standarda, odnosno 135.021 radnik, kao i da će naredne godine prosvetnim radnicima biti povećane plate četiri odsto.

„Kao što ste videli neto iznos pomoći je 7.000 dinara, a bruto iznos je mnogo veći i to je svota koja će biti isplaćena za ovu godinu. Za narednu godinu namera je da zaposleni u osnovnim i srednjim školama dobiju povećanje od četiri odsto, zdravstvo i socijala tri odsto, visoko obrazovanje, zaposleni u ministarstvu unutrašnjih poslova i odbrane dva odsto“, kazao je Vujović.

Ministar je rekao da iako povećanje plata i penzija (od 1,2 odsto) zvuči malo, „to je povećanje veće nego što je ikada bilo“.

Prema prvobitnim dopunama Zakona o budžetu za 2015. godine pomoć je trebalo da dobije oko 110.000 zaposlenih u osnovnim i srednjim školama u iznosu 6.000 dinara, ali je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić u utorak rekao da će pomoć za prosvetne radnike biti 7.000 dinara.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić ranije danas izjavio je novinarima da je povećanje od četiri odsto za plate za prosvetne radnike za narednu godinu najveće koje je Vlada dozvolila, a da oni prosvetari koji ne žele jednokratnu pomoć treba da je vrate u budžet Srbije.

O jednokratnoj pomoći prosvetnim radnicima trebalo je da poslanici raspravljaju u utorak, ali ministar finansija Dušan Vujović nije stigao na sednicu zbog obaveza u pregovorima sa Medjunarodnim monetarnim fondom, pa je rasprava odložena.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.