U trendu

Ponoš i zvanično predsednik pokreta Srbija centar

Osnivač Pokreta „Srbija centar“ (Srce) i predsednički kandidat na izborima u aprilu ove godine Zdravko Ponoš zvanično je danas izabran za predsednika Pokreta.

Ponoš je nakon izborne sednice Pokreta u Beogradu rekao da je jedna od okolnosti za osnivanje Pokreta „Srce“ bilo njegovo učešće na predsedničkim izborima, gde je, kako je kazao, ostvario solidan, ali ne nedovoljno dobar rezultat i ostavio iza sebe „nezavršen posao“.

„Taj nezavršeni posao je Srbija u rukama Srpske napredne stranke (SNS). To je dovoljan motiv da ovim političkim organizovanjem pružimo doprinos promenama u Srbiji“, kazao je Ponoš.

Istakao je da će nastaviti sa kritikama režima, da neće napadati „ako im se omakne nešto dobro“, ali je naglasio da od pokreta „Srce“ neće dobiti podršku za bilo kakva obećanja.

„Ponovo nas guraju van sveta, iznutra nas dele na ove i na one, na Srbe i nesrbe, na nečije i ničije, na svoje i neprijatelje. Srbiji i njenim gradjanima ne može da bude bolje dok je aktuelna vlast – ovakva, ili preobučena“, naveo je on.

Kazao je da će „Srce“ biti otvoreno za saradnju unutar opozicije i sa onima koji imaju drugačije poglede, uz ocenu da je „vrhunski nacionalni interes da se Srbiji s vrata skine SNS režim“.

„Što se tiče ove i ovakve vlasti, nemamo nikakve iluzije, s njima nema šta da se dogovara i pogadja“, dodao je Ponoš.

Govoreći o mogućim sporazumima izmedju Beograda i Prištine, Ponoš je ocenio da se po tom pitanju Srbija suočava sa velikim rizikom zbog „sklonosti režima da kosovskom pitanju pristupa populistički, neinstitucionalno, netransparentno i bez pregovaračke strategije“ i istakao da se kosovsko pitanje ne može hitno rešiti jednim papirom.

„Srce zagovara pregovaračku poziciju koja odbacuje priznanje kosovske nezavisnosti i članstvo u Ujedinjenim nacijama, a o ostalim temama može da se razgovara u celini, kako bi se izbeglo porazno iskustvo puzajućeg priznanja kosovske nezavisnosti, koje je obeležilo vlast SNS-a“, rekao je on.

Ponoš se osvrnuo i na oblast bezbednosti, ističući da se „Srce“ zalaže za departizaciju i povratak meritokratije u sektore bezbednosti i vraćanje dostojanstva vojnom i policijskom pozivu.

Ocenio je da je SNS je prethodnih godina „prečesto pretio upotrebom vojske zbog unutarpolitičkih razloga“ i dodao da je na taj način „urušio potencijal da vojska bude kredibilniji alat diplomatije“.

Ponoš je dodao da se Pokret protivi članstvu Srbije u vojnim savezima, ali da je za produbljivanje saradnje sa partnerima na bilateralnoj osnovi, kao i saradnju sa NATO savezom kroz Partnerstvo za mir i sa misijom Kfor.

Za potpredsednike pokreta izabrani su diplomate Mihailo Brkić i Duško Lopandić, bivša poslanica Dijana Vukomanović, istoričar Bojan Dimitrijević i bivši član Saveta Regulatornog tela za elektronske medije Slobodan Cvejić.

Predstavljanju pokreta, izmedju ostalih, prisustvovali su predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Djilas, kopredsednici stranke Zajedno Biljana Stojković i Aleksandar Jovanović, predsednik Pokreta slobodnih gradjana Pavle Grbović, kandidat za gradonačelnika Beograda liste „Ujedinjeni“ Vladeta Janković i drugi.

Ponoš je bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije (2006-2008), član Narodne stranke (2017-2022), a bio je i predsednički kandidat koalicije „Ujedinjeni“ na izborima u aprilu 2022. godine, na kojima je osvojio 18,39 odsto glasova i bio drugi, iza Aleksandra Vučića.

Pokret „Srbija centar“ (Srce) osnovan je 26. juna 2022. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.