U trendu

Ponoš: Krećemo od nule, ne moramo da peremo bilo čiju biografiju, mi smo umerena politička …

Lider Pokreta Srbija Centar – Srce, Zdravko Ponoš izjavio je danas da su u pokretu odlučili da je pravi momenat da u uđu u proces formiranja stranke kada su videli da postoji veliko interesovanje građana na štandovima na kojima su prikupljali potpise za načelnu podršku organizaciji.

„Krećemo od nule, ne moramo da peremo bilo čiju biografiju, a veoma smo ponosni zbog činjenice da u rukovodstvu naše organizacije ima više ljudi kojima je ovo prvi politički angažman, poput profesora Slobodana Cvejića, infektologa Dragana Delića, bivšeg ambasadora Duška Lopandića, pravnice Tijane Perić“, naglasio je Ponoš za TV N1, govoreći o prikupljanju potpisa za registraciju stranke.

On je rekao da organizacija koju predvodi želi da se pozicionira u centru političkog spektra.

„To, naravno, ne znači da u svakoj od javnih politika zauzimamo centar, jer smo u nekim stvarima pomereni malo udesno, a u nekim drugim smo i levo od centra. U najkraćem, to je jedna umerena politička opcija“, naveo je Ponoš.

Govoreći o saradnji sa drugima, on je naveo da su organizovali „više tribina sa Demokratskom strankom, političkom strankom Zajedno, Ne davimo Beograd“, da imaju veoma dobru saradnju, razgovaraju, održavaju redovne sastanke. „Dobro se razumemo čak i oko stvari u kojima se ne slažemo“, kazao je Ponoš.

Upitan o francusko-nemačkom planu za Kosovu, on je naveo da je do sporazuma došlo zato što je „veoma privatizovano i nekompetentno vođena spoljna politika ove zemlje“.

„Mi u organizaciji Srbija Centar mislimo da ideja o tome da će se nešto rešiti u još jednoj parlamentarnoj debati, u Ustavnom sudu ili na referendumu ne obećava, jer dok je ove vlasti niti će u Srbiji biti funkcionalnog pravosudnog sistema, niti prave javne debate, a ni pravog referenduma, jer oni broje glasove. Zastupamo stav da najpre ova vlast treba da ode, to znači da moramo da pobedimo na izborima čak i na ovakvim kakvi su, pa tek onda možemo da pozovemo na odgovornost“, naglasio je Ponoš.

Govoreći o sankcijama Rusiji, Ponoš je naglasio da u grupaciji stranaka s kojima SRCE sarađuje preovlađuje stav da je to nešto što je Srbija već trebalo da uradi.

„Srbija Centar smatra da je za sankcijama trebalo posegnuti onog momenta kada je postalo očigledno da je nivo razaranja u Ukrajini otišao predaleko i da ulazimo u jedan dug, iscrpljujući i brutalan rat. One bi bile u izvesnoj meri zakasnele ili sporije u odnosu na sankcije koje uvodi Evropska unija, ali bismo time pokazali jasnu spoljnopolitičku orijentaciju“, rekao je Ponoš.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.