U trendu

Ponoš: Vučić stoji iza izvoza srpskog oružja u Saudijsku Arabiju

Potpredsednik Narodne stranke i bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije (VS) Zdravko Ponoš izjavio je danas da iza izvoza oružja iz Srbije u Saudijsku Arabiju, koje preko posrednika završava u Jemenu, stoji predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a ne samo Branko Stefanović, otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

„Jemen je država pod embargom za uvoz naoružanja i ne sme da se radi to što radi srpska vlast, bez obzira što oni misle da to čine za dobro svojih odnosa sa predstavnikom neke sile“, naveo je Ponoš u pisanoj izjavi.

On je istakao da stvari koje rade srpske vlasti navode na pitanje da li one Srbiju svode na nivo jednog od emirata Ujedinjenih Arapskih Emirata.

„Da li je Vučić emir, da li će mu vlast biti nasledna i kuda ovo vodi?“, upitao je Ponoš.

Ponoš je naveo da je u firmi preko koje je oružje krenulo iz Srbije jedno od vodećih imena Branko Stefanović, otac ministra unutrašnjih poslova.

„Branko Stefanović bio je neuspešni kafanski muzičar, a njegov sin Nebojša Stefanović bio je neuspešan student dva fakulteta i na kraju je po diplomu došao na biletarnicu Sava centra. Nisu oni preko noći postali toliko pametni da bi odjednom bili veoma uspešni trgovci oružjem u svetu. Zato sam sasvim uveren da iza ove operacije stoji Vučić“, naveo je Ponoš.

On je dodao da je portal Arms voč (Arms watch) argumentovano naveo kako je srpsko oružje stiglo islamističkim grupama u Jemenu, gde je u toku verovatno najveće stradanje civila u ovom momentu na planeti.

„Civili u Jemenu stradaju od srpskog oružja, koje je tamo stiglo preko posrednika, koji su gradjani moćnih država“, naveo je Ponoš.

Podsetio je da je predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić 14. septembra 2018. godine ukazao da je od 2016. godine do prošle godine u Saudijsku Arabiju izvezeno oružje u vrednosti od 220 miliona dolara, a da je jedna od najvećih firmi koja se tim poslom bavi GIM, u vlasništvu Gorana Todorovića, koji je u poslu trgovine oružjem sa Brankom Stefanovićem.

Potpredsednik Narodne stranke i bivši načelnik Generalštaba VS je objasnio da je trgovina naoružanjem vrlo delikatno pitanje i podrazumeva poštovanje medjunarodnih obaveza i embarga tamo gde je uveden, kao i da se obezbedjivanje transparentnosti i suzbijanje korupcije, jer je to oblast koja u neuredjenim sistemima brzo „proklizava“ u stanje visoke korupcije, što se upravo dogadja u Srbiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)