U trendu

Ponoš za RTS: Opozicija može da pobedi ako izborni uslovi budu regularni

Potpredsednik Narodne stranke (NS) i poverenik za Beograd Zdravko Ponoš izjavio je danas da će opozicija imati šanse za pobedu na izborima ako izborni uslovi budu regularni.

„Tada će sve zavisiti od nas, a ne od predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Izbori neće biti neizvesni dok god izborni uslovi budu nenormalni kao 21. juna, a stvar će se i te kako promeniti ako uslovi budu normalni ili koliko-toliko normalni“, rekao je Ponoš Radio-televiziji Srbije (RTS) u emisiji „Oko Magazin“, prenela je NS.

Ponoš je rekao da nije kandidat za gradonačelnika Beograda, nego da je dobio zadatak da beogradski deo organizacije NS pripremi za izbore ako stranka bude na njima učestvovala, jer je kasno spremati se dan uoči bitke.

„Mi se spremamo kao da ćemo izaći na te izbore, ali ne isključujemo mogućnost bojkota ako ne bude uslova za izbore. Naši uslovi su poznati i isti su kao uslovi koje smo tražili za izbore 21. juna, pre svega medijska slika – razgovor koji sada vodim za RTS je korak u dobrom smeru i bilo bi dobro da opozicija češće ima priliku da nešto kaže – to je svakako jedan od bitnijih uslova“, naveo je Ponoš.

„Naravno, i da nema zloupotrebe državnih resursa i da sve izbore u Srbiji ne reprezentuje predsednik države. Ne bi valjalo da izbornu listu vladajuće stranke opet vodi predsednik države, valjalo bi da izbori budu razdvojeni. Potpuno je neprihvatljivo da Vučić bude kandidat i nosilac liste i za Beograd i za Srbiju i na predsedničkim izborima i u Mrduši Donjoj…“, dodao je potpredsednik NS.

Ponoš je naveo da osnivanje posebnih odborničkih grupa NS i Stranke slobode i pravde (SSP) u Skupštini Beograda ne znači da neće biti zajedničkog nastupa na izborima.

„To nije izraz dobrih nego poremećenih odnosa, ali daleko od toga da je to stvar koja ne može da se popravi i da se dovede u red do sledećih izbora. Naš glavni kriterijum da bismo sa nekim radili je da se kvalifikovao time što je održao reč u junu i nije izašao na izbore. SSP je održao reč, videćemo šta vreme nosi, ali oni su, što se nas tiče, taj test prošli“, rekao je Ponoš.

„Svakako nam je teško da saradjujemo sa onima koji su bili sa nama, pa su u poslednjem trenutku izašli na izbore. Da su prošli malo bolje, danas bi verovatno sedeli u Vladi Srbije kao Aleksandar Šapić“, dodao je Ponoš.

Upitan o projektu Beograd na vodi, Ponoš je odgovorio da nije od onih koji se zalažu za rušenje izgradjenog.

„Nisam tamo odlazio, ali verujem da taj deo grada izgleda lepše nego što je izgledao, i sve što se izgradi i što je dobro ne bi trebalo rušiti, ali ima nekoliko stvari koje se moraju ispitati kad-tad, a to je kako je zajednička imovina odjednom na čudan način data stranom investitoru“, rekao je Ponoš

Ponoš je dodao i da „ne može da oprosti činjenicu“ da je Beograd, koji je najveći grad u ovom delu Evrope, realno ostao bez železničke stanice.

Ponoš je rekao da veruje da bi odnos Beogradjana prema gradskoj vlasti možda bio nešto bolji da je „sadašnji formalni gradonačelnik“ Zoran Radojičić imao više prostora, jer on „i dalje izgleda kao pristojan čovek, ali se tu nije snašao, kao da se zadesio i nije dobio prostor“.

„Bojim se da čovek koji je izigravao gradonačelnika (zamenik gradonačelnika Goran Vesić) nije povukao nijednu pozitivnu emociju Beogradjana, ljudi mu ne veruju, korupcija je očigledno problem, a on ne uliva nadu da toga nema, odnosno izgleda kao da ima i više nego što možda ima“, zaključio je Ponoš.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.