U trendu

Popović i Žofre ocenili da je infrastruktura potrebna za efikasan rad pravosudnog sistema

Pravosudnom sistemu potrebna infrastruktura za efikasno obavljanje delatnosti, saglasili su se danas ministarka pravde Maja Popović i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žofre.

Tokom obilaska radova na izgradnji nove zgrade pravosudnih organa u Novom Sadu, Žofre je kazao da će zgrada suda u Novom Sadu omogućiti pristup osobama sa invaliditetom i ponuditi poseban, zaštićeniji ulaz za svedoke i žrtve, što pozitivno utiče na pristup pravdi, kako u fizičkom tako i u širem smislu.

„Ulaganje u objekte sudova i tužilaštva je strateško ulaganje koje ide ruku pod ruku sa drugim dodatnim vidovima EU podrške reformama pravosudnog sistema i široj oblasti vladavine prava. Efikasno, nezavisno i odgovorno pravosuđe je ključno za put Srbije ka EU, ali je i od suštinskog značaja za bolje obezbeđivanje pravde građanima i privrednim subjektima“, rekao je šef delegacije EU u Srbiji.

Kako je saopštilo ministarstvo pravde, Žofre je ocenio da, da bi pravosudni sistem funkcionisao – potrebno je da ima neophodnu infrastrukturu za efikasno obavljanje delatnosti.

„To je ujedno i razlog zbog koga smo podržali sanaciju i izgradnju pravosudne infrastrukture širom zemlje, uključujući i ranije zgradu Palate pravde u Beogradu“, rekao je Žofre.

Popović je kazala da je ta zgrada jedna u nizu građevinskih institucija kojim ministarstvo nastoji da unapredi uslove za rad sudija, tužilaca i zaposlenih u pravosudnim organima i da građanima omogući „lakši pristup pravdi“.

Ministarstvo pravde u saopštenju navodi da će u infrastrukturnom objektu u Novom Sadu biti smeštena krivična odeljenja Osnovnog i Višeg suda u Novom Sadu, a troškove opremanja će u celosti snositi to ministarstvo.

Popović je kazala da su uloženi veliki napori da se novi objekat, površine više od 10.000 kvadratnih metara, koji čine dve podrumske etaže, suteren, prizemlje i šest spratova, uklopi u postojeći ambijent, uz maksimalno očuvanje zelenih površina.

Kako je navela, zgrada pravosudnih organa se gradi u skladu sa najvišim evropskim standardima, prema „Modelu tužilaštava“, projektovanom uz podršku Evropske unije, kroz Program IPA 2017.

„Drago mi je što imamo priliku da još jednom budemo svedoci aktivnosti koje ministarstvo pravde sprovodi u cilju unapređenja rada našeg pravosuđa, uz podršku partnera iz delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i grada Novog Sada“, izjavila je ministarka.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić izrazio je zadovoljstvo zbog napretka radova na izgradnji novosadske palate pravde, za čiju izgradnju je grad, kako je kazao, ustupio parcelu.

Zahvalio je stanovnicima te gradske četvrti na strpljenju.

Predsednik Višeg suda u Novom Sadu Miroslav Alimpić zahvalio je ministarstvu pravde, gradu Novom Sadu i partnerima iz Evropske unije na uloženim sredstvima i trudu da se buduća zgrada pravosudnih organa sagradi.

On je izrazio očekivanje da će sudije, javni tužioci i zaposleni u pravosuđu imati adekvatne uslove rada prema visokim standardima, kada je reč o savremenoj opremi i bezbednosti objekta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar