U trendu

Popović: Politika nazameranja vodi do stagnacije u akademskim sredinama

Bivša rektorka Univeziteta u Beogradu Ivanka Popović izjavila je da je loše za akademsku zajednicu ako je politika uticala na kolege koje joj nisu dale podršku za kandidaturu za predsednika Evropske asocijacijacije univerziteta (EUA).

„Zahvaljujem rektorima članovima Rektorskog saveta Konferencije univerziteta Srbije (KONUS) koji su podržali moju kandidaturu. Njih je bilo osam, a medju njima je bio i rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Djokić. Retke su prilike da se za ovakvu funkciju predloži kandidat iz istočnog dela Evrope, a pogotovo iz Srbije“, rekla je Popović, za Nedeljnik.

Kako je navela, „kolege koje su mi uskratile podršku najbolje znaju zašto su to učinile, za akademsku zajednicu je loše ako je na njihovu odluku uticala politika“, dodajući da „ovakvom odlukom KONUS nije osnažio svoju poziciju ni na domaćem ni na medjunarodnom planu“.

„Ova odluka KONUS-a je samo ilustracija onog o čemu već dugo govorim, o politici nezameranja. Taj pristup je prisutan u svim akademskim sredinama u našoj zemlji, i ne samo u njima. Politika nezameranja vodi do stagnacije i nazadovanja institucija i mi sve to osećamo“, navela je Popović.

Ona je ukazala da „nije izbegavala ‘teške’ teme i bila je spremna na otvorenu konstruktivnu diskusiju i sučeljavanje mišljenja jer smatra da je to, uz transparentnost u radu, način da se obezbedi napredak institucije, posebno akademske“.

Popović je navela i da, iako ne najvažnija, provera autonomije Univerziteta u Beogradu, doktorat ministra Siniše Malog je „postao simbol borbe za njegovu
autonomiju“.

„Nažalost, mislim da se vraćanje doktorata ne može isključiti“, ocenila je Popović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar