U trendu

Porfirije i Vučić: Izgradiće se Memorijani centar – svesrpsko svetilišta u Donjoj Gradini

U Donjoj Gradini, u Republici Srpskoj, biće izgradjeno „svesrpsko svetilište – memorijalni centar u znak sećanja na jasenovačke žrtva i sve druge Srbe stradale u zločinima počinjenim na teritorijama koje nisu pod kontrolom srpskog naroda“, saopšteno je nakon današnjeg susreta poglavara Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijaraha Porfirija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u Patrijarši.

„Činimo to da sećanje na srpsko ime i prezime ne bude zatrto, tokom sastanka čuli smo se i sa Miloradom Dodikom“, rekao je Vučić, u zajedničkom obraćanju sa patrijarhom Porfirijem, navodeći da će biti uložen „veliki novac“, pri čemu će Srbija dati 80 odsto a ostalo Republika Srpska.

Patrajarh Porfirije je istakao da je reč svetilište prava koja opisuje mesto stradanja u Jasenovcu, navodeći da se pamćenje nikad neće pretvoriti u „zlopamćenje“, kao i da se u tamošnjem srpskom manastiru stalno uzdiže molitva za mir i dobro medju ljudima.

„Ovako nešto čini svaki zreo narod pokazujući poštovanje prema sebi“, rekao je patrijarh Porfirije.

Govoreći o odnosu prema jasenovačkom stradanju, episkop pakračko-slavonski Jovan je podsetio na reči patrijarha Germana „praštati moramo a zaboraviti ne smemo“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.