U trendu

Porodica Zorana Djokića traži pravično sudjenje

Porodica Zorana Djokića (50) iz Peći, koji je pre dva meseca u Prištini prvostepenom presudom osudjen na 12 godina zatvora za ratni zločin, uputila je apel institucijama i organizacijama koje zastupaju i štite ljudska prava, da pomognu kako Zoran ne bi bio i pravosnažno osudjen za dela koja nije počinio.

Sud u Prištini je 11. februara ove godine osudio Djokića na 12 godina zatvora zbog, kako se navodi u presudi, ratnog zločina i kršenja običaja rata.

Sudsko veće predvodjeno sudijom Arbenom Hotijem proglasilo je Djokića krivim zato što je navodno u martu 1999. u akciji grupe srpskih vojnih i policijskih paravojnih snaga u uniformi, učestvovao u proterivanju Albanaca u Peći, da je nasilno ulazio u kuće Albanaca, pucao u vazduh i prisilio albanske porodice da u kratkom roku napuste svoje kuće i krenu u Albaniju i Crnu Goru.

Zoranova supruga, Olivera Djokić kazala je za Betu da njen suprug nije imao pravično sudjenje i da je nevin osudjen na višegodišnju zatvorsku kaznu.

„Mi smo sa dvoje dece živeli na Kosovu do 2014. godine. Zoran je radio u mnogim nevladinim organizacijama, Vladi Kosova, administrativnoj Kancelariji Severna Mitrovica koja je pripadala Ministarstvu lokalne samouprave, sve to punih 15 godina posle završetka rata. Pa zar bi ostao na Kosovu da je počinio bilo šta loše svojim komšijama Albancima“, kaže supruga Olivera.

Oni koji su sa srpske strane počinili zločine, dodaje Djokić, ne smeju ni da dodju blizu Kosova, a kamoli da 15 godina posle rata ostanu da žive i rade na Kosovu, zajedno s porodicom.

Porodica i prijatelji Zorana Djokića mole Ministarstvo pravde Kosova, Ombudsmana Kosova, Hjuman rajts voča, Ambasada SAD i Velike Britanije, Fonda za humanitarno pravo i kosovskog Fonda za otvoreno društvo, da apeluju na Sudski savet Kosova i Tužilačko veće Kosova kako bi sudije u Prištini u ovom slučaju presudile stručno, hrabro, nezavisno i nepristrasno, poštujući Član 6. Evropske konvencije o ljudskim pravima, načela krivičnog prava i odredbe domaćeg zakonodavstva.

U apelu se ukazuje na nekoliko činjenica koje potvrdjuju da je Zoranu Djokiću povredjeno pravo na pravično sudjenje.

Navodi se da su kosovski mediji osudjujućim rečnikom Djokića učinili krivcem i pre podizanja optužnice.

U istražnom postupku braniocu optuženog Djokića, advokatu Ljubomiru Pantoviću, nije bilo dozvoljeno da prisustvuje istražnim radnjama i saslušanju svedoka.

Optužnica je proširena pet dana pre zakazanog pretresa za iznošenje završne reči, a proširenje nije obrazloženo.

Iako su u istražnom postupku devet saslušanih svedoka albanske nacionalnosti svedočili u korist Zorana Djokića, njihovi iskazi nisu uzeti prilikom utvrdjivanja krivice optuženog.

Jedini svedok očevidac konkretnog ratnog zločina Š.K., svedok albanske nacionalnosti, izjavio je na prvom saslušanju da je učinjeni zločin počinio Srbin N.M. koji je posle rata pobegao iz Peći.

Iako je svedok Š.K. tužilaštvu i sudu ukazao da optuženi Zoran Djokić nije počinilac, njegov iskaz nije uzet kao ključni dokaz, već je dokazna snaga data svedočenjima onih svedoka koji su svoje iskaze temeljili na posrednim saznanjima o izvršenom zločinu u naselju Kristal u Peći 1999. godine.

„Sve ove povrede su i dovele do strašne osudjujuće presude, kojom je za ratni zločin osudjena nevina ličnost Zoran Djokić“, navodi se u apelu.

Zoran Djokić je uhapšen početkom februara 2019. godine na administrativnom prelazu Jarinje, kada je sa maloletnim sinom pošao da obidje porodicu u Severnoj Mitrovici. Od tada se nalazi u zatvoru u Podujevu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.