U trendu

Portal: Eduard Kukan i Knut Flekenštajn posrednici EP u dijalogu vlasti i opozicije u Srbiji

Bivši evroposlanici Eduard Kukan i Knut Flekenštajn biće posrednici Evropskog parlamenta na sastancima predstavnika vlasti i opozicije u Srbiji, 9. i 10. oktobra, preneo je portal European Western Balkans (EWB).

Pozivjući se na nepotvrdjena saznanja, portal je naveo da će se poslanici aktuelnog saziva EP zaduženi za Srbiju, uključivati u taj dijalog u narednim rundama razgovora vlasti i opozicije. 

Navodi se i da su na razgovor 9. i 10. oktobra pozvani predsednici svih poslaničkih grupa u Skupštini Srbije, kao i da svaka grupa ima pravo da dovede još jednog političara i, opciono, političkog savetnika.

„Dijalog će se odvijati bez prisustva medija, po ‘Čatam haus’ pravilima. Teme o kojima će se raspravljati sledeće nedelje biće izborna administracija, mediji i uloga REM-a i RTS-a, transparentnost biračkih spiskova, finansiranje kampanja i obuka birača“, naveo je portal.

Dodaje se da se do kraja godine očekuju još dve runde sastanaka, u koje će po navodima EWB verovatno biti uključeni evropski poslanici iz Delegacije EP za Srbiju, kojom predsedava Tanja Fajon, i novi izvestilac EP za Srbiju, koji još uvek nije izabran.

Podseća se da su Kukan i Flekenštajn bili deo „trojke“ Evropskog parlamenta koja je posredovala u rešavanju političke krize u Makedoniji 2015-2016. godine.

Bivši poslanici Evropskog parlamenta Eduard Kukan i Knut Flekenštajn krajem avgusta su u Beogradu odvojeno razgovarali sa predstanicima vlasti i opozicije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.