U trendu

Posetu Merkel Zapadnom Balkanu inicirao nedavno preminuli ambasador u Pekingu

Inicijator predstojeće posete nemačke kancelarke Angele Merkel Beogradu i Tirani bio je nedavno preminuli ambasador Nemačke u Pekingu Jan Heker, navode diplomatski izvori iz Berlina.

Heker je do kraja jula bio najbliži savetnik Merkel za spoljnu i bezbednosnu politiku, a imao je i odlučujući uticaj na nemačku politiku prema Zapadnom Balkanu, navodi Dojče vele.

„Posebno se zalagao za EU perspektivu Zapadnog Balkana“, napisao je na Tviteru državni sekretar nemačkog Ministarstva spoljnih poslova za Evropu Mihael Rot.

Heker je zaslužan za organizovanje samita lidera EU i Zapadnog Balkana u Berlinu, krajem aprila 2019. godine, kada su sa stola konačno sklonjeni planovi o prekrajanju granica na Balkanu, navodi Dojče vele.

On je i osoba koja je „u ime kancelarke“ radila na imenovanju bivšeg nemačkog ministra za razvoj Kristijana Šmita za Visokog predstavnika medjunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Heker je krajem avgusta preuzeo dužnost ambasadora Nemačke u Kini, a neočekivano je umro posle svega dve nedelje na funkciji.

Merkel poslednji put kao kancelarka u ponedeljak stiže u Beograd, gde će se odvojeno sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predstavnicima civilnog društva iz svih šest ekonomija Zapadnog Balkana.

Dan kasnije, u utorak, Merkel će se u Tirani sastati sa premijerom Albanije Edijem Ramom, zatim će imati zajednički ručak sa šefovima vlada zapadnobalkanske šestorke, a potom i odvojene sastanke sa premijerima Crne Gore, BiH, Severne Makedonije i Kosova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar