U trendu

Poslanici hvale novi Zakon o zaštiti potrošača, kritike Šolaku

Poslanici Skupštine Srbije najavili su da će u danu za glasanje podržati Zakon o zaštiti potrošača, ali su raspravu iskoristili da govore i o kriminalu, opoziciji, vakcinaciji, zdravoj hrani i SBB-u.

Lider Stranke slobode i pravde Muamer Zukorlić govorio je o ubistvu novinara Edina Hamidovića u Sjenici tvrdeći da je „izrešetan od pripadnika zloglasne, zločinačke, kriminalne organizacije Latović“, a da je njegov greh bio što je vlasnik portala koji je pisao o sprezi kriminala sa lokalnim strukturama vlasti.

Ceo svoj govor Zukorlić je posvetio tom ubistvu i činjenici da se o tome ništa ne zna širom Srbije, da bi na kraju rekao kako u Zakonu o zaštiti potrošača „za potrošače iz Sandžaka treba pedvideti pancir“.

Poslanik Socijaldemokratske partije Srbije Branimir Jovanović rekao je da ovaj zakon donosi nekoliko novina, pre svega kada je reč o postupku vansudskog rešavanja sporova.

„Trgovci se obavezuju da učestvuju u vansudskom rešavanju sporova, i finansijski se obezbedjuje novac iz budžeta za funkcionisanje tela koje vodi vansudsko rešavanje spora“, rekao je Jovanović.

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma najavio je podršku zakonu, ali i pitao „kada će na red doći Zakon o proizvodjačima, jer bez njih nema ni potrošača“.

Marković je govorio o trgovcima i turizmu, ali i pozvao gradjane da se vakcinišu, založio se da u restorane mogu da udju samo vakcinisani, ispričao o slučaju zaraze kada je putovao u Paraliju.

Rekao je da on nije lekar, ali da vidi kako „mediji od doktora Predraga Kona uzimaju izjave u nekom parku ili sobici, što znači da nije na terenu, već odlučuje na osnovu statističkih podataka“.

Poslanik saveza vojvodjanskih Madjara Daniel Djivanović rekao je da je ovaj zakon od posebnog značaja jer ne štiti samo potrošače, već i poštene trgovce tako što će smanjiti „manevarski prostor onih koji iskorišćavaju rupu u zakonu i time nanose štetu drugim trgovcima“.

Poslanik PUPS-a Stefan Krkobabić govorio o značaju zdrave hrane za mlade, i koliko je to teško kada se svuda reklamira brza i nezdrava hrana, a maloletnicima je dostupan i duvan ili alkohol.

Pohvalio je predlog zakona jer će sprečiti nasrtljivu praksu trgovaca koji narušavaju slobodu izbora potrošača i navode ga da donese odluku koju ne bi doneo.

„Izmedju ostalog oni ne smeju da mu dolaze na vrata, zovu telefonom ili šalju elektronsku poštu, to će sada biti zabranjeno bez dozvole potrošača što je važno, naročito zbog starijih sugradjana“, rekao je Krkobabić.

Socijalista Djordje Milićević rekao je da je zaštita potrošača važan segment života i da potrošačko društvo podrazumeva masovnu proizvodnju i konzumerizam.

„Ovo je veoma fleksibilna oblast koja se mora pravno nadogradjivati kako bi se išlo u korak sa medjunarodnim standardima i sa potrebama potrošačkog društva u celini“, rekao je Milićević i dodao da je zakon grant da su proizvodi koji se nude bezbedni.

Veroljub Arsić iz SNS-a istakao je da je bilo potrebno doneti novi zakon jer se od prethodnog zakona pre sedam godina promenilo mnogo toga, od usluga do navika.

„Veliki deo zloupotreba dešava se kod proizvoda koji je u garantnom roku kada potrošač može da bira da li želi zamenu, popravku ili novac. Trgovci su postali vešti da naprave privid poštovanja zakona, najčešće kad je reč o tehničkoj robi i tada trgovac kaže da nije uspeo da utvrdi da je roba neispravna, iako je očigledno da ne radi. Do sada za to nisu postojale kazne“, rekao je Arsić.

On je objasnio da će novi zakon ovakvim primerima „stati na put“.

Arsić je kritikovao vlasnika SBB-a Dragana Šolaka kojeg je nazvao „piratom“ i rekao da on „naplaćuje i od proizvodjača programa i od gradjana novac“, a „ne plaća porez i krade struju i iznosi novac iz Srbije“.

On je ponovio da ne može „program da se pravi u Srbiji, a fakturiše u Luksemburgu“ i da to treba sprečiti zakonom.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je danas obrazlažući zakon poslanicima kako je cilj novog Zakona o zaštiti potrošača da gradjanima omogući da svoja prava ostvare efikasnije i uz što manje troškova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.