U trendu

Poslanici o Kosovu, Makronu i opoziciji

Poslanici u Skupštini Srbije danas su se na sednici tokom postavljanja pitanja najčešće interesovali o Kosovu i Metohiji, efektima posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji i o aktivnostima opozicionih lidera.

Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Aleksandar Šešelj osvrnuo se na nedavni boravak u Beogradu američkog kongresmena Eliota Ejndžela, jednog od kako je istakao, najvećih američki lobista za nezavisno Kosovo.

Pošto su ga, kazao je Šešelj, predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić predstavili kao prijatelja i partnera, da li može da se zaključi da postoji neko približavanje stavova Vlade Srbije i dela američkog kongresa koji radi na promociji nezavisnog Kosova.

Šešelj je rekao da razume neke, kako ih je nazvao, „antisrpske elemente“ – novinare, profesore, NVO ili političare koji rade na promociji kosovske nezavisnosti, ali ne zna da li su im se pridružili i neki članovi vlade.

Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Marko Atlagić pitao je zašto nije podneta tužba protiv lidera Saveza za Srbiju koji su narušavali teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

„Dragan Djilas, Boško Obradović, Vuk Jeremić i drugi iz Saveza za Srbiju sastali su se 4. jula 2018. godine u čačanskoj kafani i dogovarali da pokrenu ulične proteste i ruše Aleksandra Vučića na temu Kosova i Metohije. Ove moralne nakaze umesto što ruše Vučića trebali su da se dogovore da vrate Kosovo odande odakle su ga oterali“, rekao je Atlagić.

On je potom izneo niz optužbi na račun lidera SzS, ali i predstavnika drugih opozicionih stranaka.

Djordje Vukadinović iz poslaničke grupe Nova Srbija-Pokret za spas Srbije tražio je dodatna objašnjenja izjava pojednih ministara i funkcionera vladajuće većine koji su prethodnih dana oduševljeno isticali spremnost francuskog predsednika Emanuela Makrona da se angažuje u rešavanju kosovskog pitanja.

Zašto tolike molbe i očekivanja od Makrona, ako je on u Beogradu pred gradjanima izneo jasan stav o Kosovu kao nezavisnoj državi, pitao je Vukadinović.

On je od Ministarstva omladine i sporta tražio odgovor da li je doneta odluka o izgradnji nacionalnog fudbalskog stadiona i da li ima šanse da se od te izgradnje odustane.

Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga interesovala se za podsticaje za kupovinu traktora i mehanizacije i koliko je za 2017. i 2018. godinu isplaćeno podsticaja za to.

Papuga je ponovo pitala i kada će u opštini Vrbas biti u službenu upotrebu uveden crnogorski jezik, napominjući da je zakon jasan te da na osnovu izjašnjavanja o nacionalnoj osnovi u toj opštini crnogorski treba da bude uveden kao službeni jezik.

Ona je istakla je da je u opštini Mali Idjoš crnogorski jezik u službenu upotrebu uveden još 2010 godine.

Papuga je pitala ikada će biti izmenjen Zakon o finansijskoj podršci porodica sa decom, koji je „loš i dovodi na rub suiromaštva porodice“.

Pošto su postavili pitanja počela je rasprava o amandmanima na Predlog zakona o trgovini. Na taj predlog podneto je 59 amandmana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.