U trendu

Poslanici opozicije najavili pokretanje peticije za puštanje iz pritvora aktivista iz Majdanpeka

Poslanici opozicije najavili su danas da će u ponedeljak, 17. oktobra, pokrenuti peticiju za oslobadjanje aktivista iz Majdanpeka iz pritvora, nakon što prethodno budu iskorišćene sve institucionalne mere za njihovo oslobadjanje.

Poslanik Demokratske stranke Srdjan Milivojević izjavio je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije da će danas na sednici skupštinskog Odbora za odbranu i bezbednost biti zatražen odgovor policije koja je „pretukla gradjane Majdanpeka“, i da će narednog ponedeljka biti pokrenuta „peticija za oslobadjanje svih uhapšenih aktivista“.

Dodao je da će prethodno kao član skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i rodnu ravnopravnost tražiti da se prikupe potpisi kako bi se konstituisala skupštinska komisija za utvrdjivanje stanja u zatvorima i institucijama za izdržavanje zatvorskih sankcija.

„Kako bi delegacija odmah posetila uhapšene i pretučene gradjane Majdanpeka koji se nalaze u pritvoru i kako bi odgovorni za njihovo premaćivanje priveli poznaniju pravde. Zahtevamo da oni bez peticije budu pušteni“, rekao je Milivojević.

Poslanik stranke Zajedno Aleksandar Jovanović Ćuta izjavio je da je 6. juna počelo miniranje „bez upozorenja“ na planini Starica, i da gradjani „o tome pojma nisu imali“, kao i da je juče popodne izvršeno poslednje miniranje nakon kojeg „ta planina ne liči na ono što je nekada bila“.

„Danas je Osmi greben sravnjen sa zemljom. Zahtevamo da nam kažu gde je kraj onoga što nazivaju stabiizacijom i kako će Starica izgledati kada oni završe to što nazivaju stabilizacijom terena, što je u stvari amputacija dela planine“, rekao je Jovanović Ćuta.

Poslanik Demokratske stranke (DS) Branimir Jovaničević, koji je i član skupštinskog Odbora za životnu sredinu upitao je šta može da se očekuje u drugim delovima Srbije gde se planira rudna eksploatacija, ako se ovako nešto dešava u Majdanpeku.

„Ono što smo tamo videli mnogo je lošije od očekivanog. Tamo su ugroženi životi, ugrožen je reljef celog jednog dela istočne Srbije. Policija ne štiti naše gradjane, štite kineskog investitora. Nikako ne smemo dozvoliti otvaranje rudnika na onaj način kako to radi sadašnja vlast“, kazao je Jovaničević.

Poslanica Narodne stranke Ivana Parlić je rekla da je Odbor za zaštitu životne sredine već dva puta bio meta opstrukcije, i najavila da će zatražiti da se poslanicima dostavi ugovor sa kompanojm Zidjin koja upravlja rudnikom u Majdanpeku.

Poslanik Ne davimo Beograd Radomir Lazović je rekao da je vidljiva „vrsta saučesništva“ vlasti, policije i batinaša, koji su nekad u civilu, i investitora, kako bi se iskoristilo neko javno dobro.

„Umesto da zaštite gradjane od samovolje investitora, naša policija se iživljava nad njima“, rekao je Lazović i pozvao da aktivisti odmah budu pušteni iz zatvora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.