U trendu

Poslanici pitali šta je Vučić potpisao u Tirani

Poslanici Skupštine Srbije pitali su danas nadležne šta je predsednik Srbije Aleksandar Vučić potpisao u Tirani i po čijem ovlašćenju, kao i šta piše u francusko- nemačkom predlogu po pitanju Kosova i Metohije.

Poslanik Narodnog pokreta Dveri Boško Obradović pitao je vladu i šefa diplomatije (Ivicu Dačića) da objave sadržaj novog francusko-nemačkog predloga o rešavanju statusa Kosova i Metohije, kao i da kažu šta je Srbija odgovorila na prvu verziju.

Obradović je pitao i kada će biti zakazana skupštinska sednica o KiM na kojoj bi skupština zauzela jedinstven stav o strategiji očuvanja Kosova i Metohije u sastavu Srbije, kao i kada će poslanici raspravljati o rezoluciji o zabrani korišćenja jednostranih sankcija, koju su podneli Dveri, Zavetnici i koalicija Nada.

Dragana Miljanić iz Srpske stranke Zavetnici pitala je zašto se Srbija usaglasila sa Tiranskom deklaracijom, u kojoj se Ruska Federacija optužuje za „agresivni rat u Evropi“ i ko je ovlastio predsednika Srbije da to potpiše.

„Da li podrška toj deklaraciji nagoveštava nameru vlasti da u narednim mesecima uskladi spoljnu politiku sa EU i uvede sankcije Rusiji, iako se tome protivi 80 odsto gradjana Srbije“, pitala je poslanica.

I poslanik poslaničke grupe Ujedinjeni Pavle Grbović pitao je predsednika Srbije Vučića da li je i šta je potpisano u Tirani, odnosno da li se Srbija pridružila zajedničkoj deklaraciji o uskladjivanju spoljne politike sa spoljnom politikom Evropske unije.

„Članstvo u EU je strateško opredeljenje Srbije i svaki korak koji tome doprinosi je korak u pozitivnom pravcu. Ukoliko je neko odlučio da od tog puta odustane bilo bi najpre politički pošteno da dodje u Skupštinu da o tome razmatramo i da se onda usvoji zvanična deklaracija i zvanična pozicija Srbije koja je suprotna toj koja je trenutno na snazi“, istakao je Grbović.

On je pitao premijerku Anu Brnabić kojim kriterijumima se vodila kada je za direktora Bezbednosno-informativne agencije predložila Aleksandra Vulina, kao i „kako su ministri glasali o tom predlogu“, s obzirom da je reč o čoveku čije političke izjave mogu u značajnoj meri da ugroze saradnju sa medjunarodnim i stranim informativnim agencijama i policijama.

Poslanika je posebno zanimalo da li je imenovanje Vulina podržala ministarka Tanja Miščević, jer on promoviše ideju da treba odustati od puta u EU, ili Marko Blagojević koji je došao iz civilnog sektora, protiv kojeg se Vulin takodje često izjašnjava.

Poslanici su postavili još niz pitanja – o tome kada će biti usvojen zakon o hitnoj pomoći, kada će borcima sa Kosova i Metohije biti priznat ratni staž, kada će biti izabran zaštitinik gradjana kojem je istekao mandat. Pitali su da li će se ministar Nikola Selaković izviniti zbog jučerašnjeg govora u kojem je ističući da ima troje dece. Prema oceni poslanice Dragane Rakić time je „uvredio sve ljude koji nemaju decu“.

Poslanici danas razmatraju amandmane na predlog budžeta za 2023. godinu. Glasanje o budžetu očekjuje se do kraja nedelje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar