U trendu

Poslanici Skupštine Srbije o pravima manjina, značaju parlamenta i Vladi

U popodnevnom delu zasedanja Skupštine Srbije poslanici su danas nastavili raspravu o budućoj vladi o kojoj bi danas trebalo da se glasa, ali i o značaju parlamenta i pravima manjina.

Poslanik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), Vladimir Djukanović, izjavio je da mu je žao pojedinih ministar kojima neće biti lako da se suoče s problemima, a pre svega Aleksandra Vulina koji preuzima Ministarstvo unutrašnjih poslova i Maje Popović koja će biti ministarka pravde.

On je rekao da, od kako je postao predsednik skupštinskog Odbora za pravosudje, ne prestaju da ga zovu kolege i pitaju o izborima za Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca, poručio da se u to neće mešati i upozorio ministarku da će sigurno i nju zvati.

Djukanović je istakao da mu je posebno drago što u vladu ulazi Gordana Čomić i da se nada da je posle najnovijih napada „ona sada svesna s kim je godinama sedela u opozicionim klupama“.

Članovima buduće vlade je poručio da se ne opuštaju iako u Skupštini nema opozicije, jer će ih poslanici kontrolisati, i poručio im: „Vi zavisite od nas, a ne mi od vas“.

Poslanik SNS, Milenko Jovanov, rekao je da će glasati za novu vladu jer je to „vlada kontinuiteta još od 2014. godine i prve vlade Aleksandra Vučića“.

Poslanik SDA Sandžaka, Enis Imamović, izjavio je da je baš kontinuitet razlog što njegova poslanička grupa neće glasati za vladu koja „ima kontinuitet u gušenju sloboda i prava manjina“.

U ekspozeu mandatarke za sastavljanje vlade Ane Brnabić „nije bilo ni reči o ozbiljnoj decentralizaciji, a mi smatramo da gradjani Sandžaka imaju pravo na autonomiju, kao što imaju i Šumadija, Mačva, Podunavlje ili niški kraj, jer su najrazvijenije zemlje sveta regionalizovane“, rekao je Imamović.

Dodao je da je „izostalo ozbiljno suočavanje s prošlošu i ratnim zločinima“, kao i da je SDA očekivala da Vlada pokrene pitanje odgovornosti onih koji su „ugrozili zdravlje gradjana u Sandžaku“.

„Za ovu vladu nećemo glasati jer joj ne verujemo“, rekao je Imamović.

Poslanik Socijalističke partije Srbije, Djordje Milićević, ocenio je da u Srbiji nema progona neistomišljenika i da opozicija samo „kuka o slobodi medija“, a rekao je i da je Srbije donela deklaraciju o Srebrenici i suočila se sa zločinima „kako nisu druge zemlje u regionu“.

Poslanici bi večeras trebalo da glasaju o novoj vladi posle čega će ministri položiti zakletvu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.