Poslanici vladajuće koalicije o blokadi Rektorata BU

Poslanici vladajuće većine u Skupštini Srbije danas su najčešće postavljali pitanja i tražili obaveštenja o blokadi Rektorata Univerziteta u Beogradu ocenjujući da je u pitanju bio politički protest.

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije (SPS) Djordje Milićević pitao je da li je logično da 15 studenata ne dozvoli rektorki Univerziteta u Beogradu Ivanki Popović da obavlja svoj posao, te pitao da li je to akademsko ili političko pitanje.

„Koliko je meni poznato ministra biramo mi, a nas poslanike biraju gradjani, a ti koji su bili, njih 15 su gradjani, predstavnici jedne od političkih opcija i poznato je koje političke opcije. Znači u pitanju je klasična zloupotreba dece u političke svrhe i to je nešto što smo već videli. To je bleda kopija nekadašnjeg DOS-a“, ocenio je Milićević.

On je napomenuo da je Srbije slobodna i demokratska država u kojoj svako ima pravo da protestuje i donese odluku o bojkotu i na taj način izražava svoj politički stav, sve dok takva vrsta protesta ne ugrožava prava drugih i funkcionisanje države.

Poslanik Narodne seljačke stranke Marjan Rističević pitao je šta će Ministarstvo prosvete uraditi da se povrati oduzeta autonomija upadom političkih aktivista iz organizacije „Jedan od pet miliona“ u Rektorat.

On je za rektorku Ivanku Popović rekao da nije „sveta krava“ i da ne zna da li je starija ona ili studenti koji su blokirali rektorat.

„Mislim da je narušena autonomija ulaskom političkih aktivista i šta će Ministarstvo učiniti da se povrati autonomiju i da Rektorat ne bude politički brlog organizacije ‘Jedna od pet miliona'“, upitao je Rističević.

Poslanik Srpske napredne stranke Aleksandar Marković rekao je da je krajnje neverovatno da rektorka izjavi da su pripadnici vladajuće stranke upali u Rektorat, a što je primetila tek desetak dana nakon što su pripadnici političke organizacije „Jedan od pet miliona“, zaposeli tu zgradu, a nije videla opozicione predstavnike koji su danima dolazili.

Po njemu, jasno je da je u pitanju bila politička blokada Rektorata odnosno „tužna politička predstava Saveza za Srbiju koja pokazuje svu nemoć Dragana Djilasa i ostalih“.

Marković je rekao da je politika Djilasa i njegovog kolege Marka Bastaća blato i da je Bastać pravljenjem blata ispred Skupštine grada od pre nekoliko dana, pokazao da je to jedino što ume da radi.

Poslanici su se osvrnuli i na rad medija pa je tako Djordje Milićević negodovao zbog izjava lidera Dveri Boška Obradovića da će glavni i odgovorni urednik „Informera“ Dragan Vučićević završiti u zatvoru kada oni dodju na vlast.

Milićević je istakao da na medije ne sme da se vrši pritisak i da je sloboda medija i izražavanja garantovana Ustavom, dok je poslanik Narodne seljačke stranke prikazivao fotografije televizije N1 tražeći da se izvrši nadzor nad primenom zakona o „lažnim prekograničnim tv stanicama preko kojih se ispumpava novac van zemlje“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.