U trendu

Poslanici vlasti prvo kritikovali pa hvalili Pašalića, optužbe na račun prethodnog poverenika

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković je danas, na početku razmatranja izveštaja Zaštitnika gradjana, rekla da je nedopustivo što je Zoran Pašalić koji vodi to telo, kasnio na sednicu dva sata i zatražila od njega da se izvini.

Gojković je rekla da je Pašalić dobio priliku da iznese izveštaj, što je više puta tražio, ali je „druge obaveze stavio iznad Parlamenta, iako je to najvažnije telo, kao predstavnički dom gradjana“.

U kritici Pašalića pridružio joj se poslanik vladajuće koalicije Marjan Rističević ocenom da nezavisna tela smatraju da su „božanska“, a propraćeno aplauzom istakao je da je predsednik Republike Aleksandar Vučić dolazio u Skupštinu „i pre zakaznog vremena“.

Pašalić se izvinio rekavši da je zamolio da dodje kasnije i da to ne bi učinio da mu nije dopušteno, kao i da će doći i sutra ako treba da bi se nadoknadilo vreme za raspravu.

Kad je sednica već odmakla, šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Martinović je objasnio da mu je pre nekoliko dana Pašalić rekao da danas zbog medjunarodnih obaveza ne može da dodje u zakazano vreme.

„Svakako da nije imao lošu nameru, da diskredituje Skupštinu“, rekao je Martinović, što je takodje pozdravljeno velikim aplauzom.

Komentarišući Pašalićev izveštaj poslanici Srpske radikalne stranke su se žalili jer „niko ne reaguje“ što se „promoviše da je u Srebrenici bio navodni genocid“.

Poslanica SRS Vjerica Radeta je rekla da je i Pašalićeva dužnost da na to reaguje, navodeći da grupa „karakondžula“ traži da se Srbija izjasni da je u Srebrenici bio genocid.

Govoreći o pravima zatvorenika, ona je rekla da su „Zvedan Jovanović i Milorad Ulemek Legija potpuno izolovani, tako da ne mogu ni dete da pomiluju“.

„To je valjda prepisano iz Gvantanama. Zašto bi oni bežali kad će proces biti obnovljen i oni će se sa slobode braniti i sve tajne otkriti“, rekla je Radeta o Jovanoviću i Ulemeku koji izdražavaju kazne od 40 godina zbog ubistva premijera Zorana Djindjića.

Radeta je pohvalila Pašalića jer, „za razliku od prethodnog zaštitnika koji je bio političar, pa je u vreme mandata vodio predsedničku kampanju, nije pokazao takvu aspiraciju“.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Nedjo Jovanović je rekao da je Srbija dobila zaštitnika gradjana koji se ne bavi politikom i da je njegov izveštaj celovit.

„Imate pravedan i pragmatičan pristup“, ocenio je Jovanović, navodeći da je Pašalić tako postupio i prilikom nedavnog „provaljivanja“ testova za „malu maturu“.

Jovanović mu je odao priznanje što je „zaštitio decu i poštovao institucije“, „za razliku“ od Saše Jankovića koji je prilikom sličnog slučaja pre šest godina postupio „nadobudno i arogantno presudjujući bez činjenica“.

Poslanica SNS Sandra Božović je zahvalila Pašaliću što je „uspeo da vrati poverenje gradjana“ u tu instituciju koju je njegov prethodnik Saša Janković „urušio, privatizovao i politički zloupotrebio“.

Janković je to „koristio kao platformu za svoju predsedničku kandidaturu koju je podržala samoproklamovana elita“, rekla je Božić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.