U trendu

„Postoje novi dokazi za zločine Haradinaja za koje mu nije suđeno“

„Postoje novi dokazi protiv premijera u ostavci privremenih prištinskih institucija Ramuša Haradinaja za zločine za koje mu se nije sudilo“.

To je izjavio predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun.

Drecun je za „Politiku“ izjavio i da su srpske vlasti našle način da razgovaraju sa tužiocem u Hagu, iako je to deo pravosuđa nepriznatog Kosova.

„Komunikacija sa njima je ostvarena jer je naš interes da se dođe do pravde i da se procesuiraju odgovorni bez obzira na to što je taj sud formiran u Prištini. Mi smo uspostavili mehanizam da izbegnemo bilo kakva tumačenja da preko saradnje sa tužilaštvom priznajemo samoproglašeno Kosovo“, kazao je Drecun.

On dodaje da će postupak u slučaju trgovine organima pred Specijalnim sudom za zločine OVK biti težak, ali da radna grupa kojom rukovodi intenzivno radi kako bi se tužilaštvu dostavio što čvršću dokazni materijal.

„Postoje aktuelni svedoci i činjenice o kojima se ne može sada govoriti. Kod Karle del Ponte izgovor zbog čega ranije nije pokrenut postupak za slučaj ‘žuta kuća’ bio je taj što nisu nađena tela ubijenih. Međutim, u Hagu se Srbima sudilo i za zločine kada nije bilo tela, tako da to ne bi trebalo da bude prepreka“, kaže Drecun za „Politiku“.

Drecun je istakao da je sada promenjena klima i da se ide na utvrđivanje odgovornosti za zločcine OVK.

„Sve će zavisiti od toga da li će biti valjanih dokaza za ono o čemu je govorio Dik Marti. Dokumentacija je uništena pod izgovorom da nemaju mesta da je čuvaju. Ne zna se tačno šta je nestalo, a čime raspolaže novo tužilaštvo za sada se ne otkriva“, rekao je Drecun.

Autor tekstova novinske agencije Srna o svedočenjima Albanaca koji su učestvovali u otmicama i zlostavljanju Srba na KiM i njihovom odvođenju u Albaniju gde su im vađeni vitalni organi, o tome koliko se zarađivalo od prodaje tih organa, kao i o umešanosti braće Haradinaj u trgovinu organima, rekao je za „Politiku“ da tek namerava da navede imena ubijenih Srba, kao i izveštaje posle njihove ekshumacije.

On je pojasnio da je do poverljivih dokumenata čije je deo objavila agencija Srna, a prenela ih i agencija Tanjug, došao pre oko mesec dana.

„Reč je o materijalu na oko 30 strana. Sva njihova svedočenja su prosleđena izvesnom Džonatanu Saču, prema mojim saznanjima, predstavniku tužilaštva u Hagu“, rekao je novinar Srne, koji je želeo da ostane anoniman.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.