U trendu

Potpisan Sporazum o nastavku podrške za deset lokalnih samouprava

U Beogradu je danas potpisan sporazum o saradnji između Projekta „Reforma lokalnih finansija u Srbiji III“ (RELOF3) i čelnika deset lokalnih samouprava, čime je nastavljena podrška Vlade Švajcarske tom projektu, saopštilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Državna sekretarka Maja Mačužić Puzić istakla je tom prilikom da će ovaj nastavak saradnje pružuti podršku lokalnim samoupravama u primeni principa dobrog upravljanja, upravljačke odgovornosti i jačanja linija odgovornosti unutar sistema lokalnih samouprava.

Dodala je da je strateški prioritet Vlade Srbije i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave efikasna i dobra javna uprava, te da je cilj Ministarstva da je razvija u skladu sa standardima EU kao osnovu svih reformi u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.


Ministarstvo posvećeno radi na sprovođenju reforme u oblasti javne uprave koja će rezultirati unapređenjem kvaliteta usluga državne uprave i unapređenjem kvaliteta pruženih usluga svim građanima i poslovnom okruženju. Na ovaj način želimo da suštinski ojačamo javnu upravu kao servis građana, a da u isto vreme bude odgovorna, transparentna i efikasna, kao i da odgovara sadašnjim i budućim potrebama društva“, naglasila je Mačužić Puzić.

Izrazila je uverenje da će RELOF postati primer dobre prakse i da će u narednom periodu obuhvatiti ostale gradove i opštine koji će se fokusirati na jačanje kapaciteta uprava, lokalnih javnih i drugih preduzeća, kao i indirektnih budžetskih korisnika za primenu principa dobrog upravljanja.

Projekat RELOF3 pružaće podršku lokalnim samoupravama u primeni principa dobrog upravljanja i nadzoru nad lokalnim javnim preduzećima.

Vrednost projekta je pet miliona švajcarskih franaka, a do sada je podržano 48 opština i gradova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.