U trendu

Potpredsednik SSP: Smena vlasti jedini način da poljoprivrednici dodju do novca iz IPARD fonda

Potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dejan Bulatović rekao je danas da poljoprivrednici nisu iskoristili sva sredstva iz IPARD fondova EU, a da je jedini način da dodju do njih smena vlasti.

On je povodom najave ministarstva poljoprivrede o raspisivanju konkursa u okviru IPARD projekta vrednog 60 miliona eura, podsetio da su IPARD fondovi sredstva koja je EU namenila državama koje pretenduju da postanu njene članice.

„Prvi dogovor o korišćenju ovih sredstava zaključen je za period 2014-2020. godine i njegova vrednost je iznosila 175 miliona evra. Svake godine, Srbija je imala na raspolaganju izmedju 25 i 30 miliona eura, s tim da prve tri godine naša država nije iskoristila ništa od tog novca“, naveo je Bulatović, a sapštila stranka.

Prva sredstva iz tog programa su, kak se navodi, počela da pristižu tek 2018. godine, a iskorišćenost do kraja 2020. godine je bila svega deset odsto od 175 miliona evra, pa se ono što nije iskorišćeno moralo vratiti.

„Sledeći IPARD program opredeljen je za period 2021-2027. godine. Smena ove bahate i nestručne vlasti je jedini način da poljoprivrednici kojima su ova sredstva i namenjena do njih zaista dodju i iskoriste ih na predvidjeni način“, ocenio je Bulatović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.