Poverenica: Boško Obradović podstiče strah i stvaranje neprijateljskog okruženja prema …

 Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković upozorila je danas da objavljenim video-snimkom kako meša tečnosti različitih boja, lider Dveri Boško Obradović „podstiče strah i stvaranje neprijateljskog okruženja prema migrantima i osobama drugačije boje kože i etničkog porekla“.

Navodeći da Ustav Srbije propisuje pravo na utočište, poverenica je ocenila da Obradović tim performansom krši Zakon o zabrani diskriminacije koji zabranjuju uznemiravanje i ponižavajuće postupanje, „naročito ako se time stvara strah ili neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje“.

„Svi mogu da imaju različite političke stavove uključujući i vidjenje migrantske politike, ali je nedopustivo vredjanje i omalovažavanje po rasnoj, etničkoj i verskoj osnovi, a naročito rasizam i ksenofobija“, upozorila je poverenica a saopšteno iz njenog kabineta.

Ona je pozvala političare da u svojim nastupima poštuju ljudskah prava koja kako je navela, predstavljaju osnov svakog demokratskog društva zasnovanog na vladavini prava.

Lider Dveri Boško Obradović ranije je na društvenim mrežama objavio spot na kojem se vidi kako on u čašu „čiste“ vode sipa obojenu tečnost kako bi upozorio da migranti „prljaju“ Srbiju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.