U trendu

Poverenica: Holokaust je bio jedan od najvećih zločina u istoriji čovečanstva

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je povodom obeležavanja Medjunarodnog dana sećanja na Holokaust izjavila da je to bio jedan od najvećih zločina u istoriji čovečanstva i da sećanje na Holokaus ne sme da izbledi.

Poverenica je saopštila da su milioni nevinih žrtava opomena da jačanje antisemitizma, radikalne desnice, netolerancija i govor mržnje mogu dovesti do toga da drugi i drugačiji postanu manje vredni, nepoželjni, pa čak i opasni neprijatelji protiv kojih je dozvoljeno boriti se svim raspoloživim sredstvima.

„Sistematičan, beskrajno hladan, surov progon pripadnika ‘manje vrednih’ naroda i mehanizam ubijanja nedužnih žrtava predstavljaju najdrastičniju personifikaciju diskriminacije, strahote koje nikada ne smemo dozvoliti da se ponove“, navedeno je u saopštenju.

Podsetila je da je Holokaust mračan, uznemirujući podsetnik na to do čega može dovesti ubedjenje da su neki ljudi manje vredni od drugih.

„Zato sećanje na njega moramo da prenosimo novim generacijama i da ih učimo vrednostima tolerancije, uvažavanja i poštovanja svakog ljudskog života“, istakla je Janković.

Ona je rekla da se mora stvarati društvena klima u kojoj niko ne sme biti ugrožen zbog svoje rase, pola, porekla, religije, seksualne orijentacije ili druge lične karakteristike, jer samo tako se može postići ravnopravnost i sloboda.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.