U trendu

„Povlačenje priznanja Kosova biće razmotreno“

Premijer Češke Andrej Babiš izjavio je, posle redovnog neformalnog sastanka s predsednikom Milošem Zemanom, da će pitanje povlačenja samoproglašene nezavisnosti Kosova sigurno biti razmotreno na koordinacionom sastanku za spoljnu politiku.

„Predsednik se poziva na rezoluciju Poslanickog doma parlamenta u kojoj su poslanici zahtevali od vlade tadašnjeg premijera Mireka Topolaneka da ne prizna nezavisnost Kosova. O tome ćemo razgovarati na sastanku kojem će prisustvovati ministri unutrašnjih i spoljnih poslova, predsednik Senata i predsednik Poslanickog doma“, rekao je Babiš, preneo je sinoć portal Novinki.

Upitan da li je odbacio promenu stava o priznavanju tzv. Kosova, odgovorio je negativno.

„Ne kažem to. O tome sam razgovarao s predsednikom. Predsednik kaže da je naš stav nastao i zbog činjenice da smo dve nedelje bili u NATO-u, da je to bila politička odluka, ali da je njegovo mišljenje o priznavanju Kosova negativno“, rekao je Babiš.

Tokom posete Srbiji prošle nedelje, predsednik Zeman je rekao da želi da s najvišim zvaničnicima zemlje razgovara o mogućnosti da Češka povuče priznanje Kosova, a Babiš je tada rekao da ne vidi razlog da Češka promeni stav o tom pitanju.

Kosovo je nezavisnost proglasilo 2008. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar