U trendu

Povodom Bogojavljenja širom Srbije organizovano plivanje za Časni krst (FOTO)

Širom Srbije danas je organizovano plivanje za Časni krst, povodom hrišćanskog praznika Bogojavljenja.

Na Bogojavljenskom plivanju u Kragujevcu pobedio 36-godišnji Vladimir Vesić

Konobar iz Kragujevca Vladimir Vesić (36) doplivao je prvi do krsta, na manifestaciji Bogojavljenskog plivanja za Krst časni u tom gradu.

Vesić je novinarima kazao da je odlučio da svoju vitešku titulu „Nosilac Bogojavljenskog krsta Šumadije 2022“ preda najmladjem učesniku 6-godišnjem Tadiji Prokiću koji se nadmetao simbolično kao specijalni učesnik.

Vesiću je ovo peto učešće na toj manifestaciji.

Takmičari su preplivali deonicu od 33 metra do krsta, što simbolizuje broj Hristovih godina.

Medju takmičarma je bila jedna devojka.

Takmičari su plivali u jezeru gde je temperatura vode bila dva stepena, ali su posle nadmetanja izjavili da je voda bila ledena, a da su odoleli izazovu „s verom u Boga“.

Plivanje za Krst časni na šumaričkom jezeru u Kragujevcu se organizuje od 2004. godine.

Medju dosadašnjim pobednicima ove manifestaciji bile su i dve devojke 2017. i 2020. godine, kada je titulu ponela 15-godišnja Marta Dunjić koja je prvi put plivala za Krst časni.

Bogojavljenski krst u Čačku izvadio učenik šestog razreda osnovne škole

U plivanju za Bogojavljenski krst u Čačku nadmetalo se 106 takmičara, a pobedio je učenik šestog razreda čačanske Osnovne škole „Dr Dragiša Mišović „, Pavle Mečanin.

„Ovo je treći put da plivam u Moravi za Bogojavljenje, a prvi put pobedjujem. Ovo je zaista poseban dogadjaj koji se rečima ne može opisati“, rekao je Mečanin.

Vadjenje Bogojavljenskog krsta iz Zapadne Morave pratilo je sa obale nekoliko hiljada gradjana.

Pre početka manifrestacije plivanja za Bogojavljenski krst održana je litirguja u Crkvi „Sveto Vaznesenje Gospodnje“, a posle nje litija do gradske plaže, u kojoj su pored sveštenika bili i konjanici, plivači, deca iz čačanskih vrtića, vazduhoplovci sa aerodroma iz Ladjevaca i brojni gradjani.

Plivačima za Bogojavljenski krst zahvalnice i nagrade biće uručene na svečanoj Bogojavljenskoj akademiji u Domu kulture.

Manifestacija plivanja za Bogojavljenski krst u Čačku održana je 17. godinu za redom, u organizaciji Sportskog centra „Mladost“, pod pokroviteljstvom Grada Čačka.

Prošle godine manifestacija nije održana zbog loše epidemiološke situacije.

Bokser Saša Nikolić prvi doplivao do časnog krsta u Pirotu

Bokser iz Pirota Saša Nikolić (20) prvi je danas doplivao do časnog krsta i poneo titulu krstonosca na Nišavi u centru Pirota pred velikim brojem gradjana.

„Svake godine plivam za časni krst. To je veoma bitno za mene i plivaću i dalje. Ove godine voda u Nišavi nije bila hladna kao ranijih godina. Vera u boga me motiviše da plivam za časni krst“, rekao je Nikolić po izlasku iz Nišave.

Za titulu krstonosca nadmetalo se sedamdesetak odvažnih plivača iz tog grada različite starosne dobi.

Poklone su učesnicima uručili gradonačelnik Vladan Vasić i pirotski arhijerejski namesnik jerej Duško Vidačić.

„Čestitam svima koji su danas plivali za časni krst. Bilo je dostojanstveno i lepo. Ovo nije nikakva trka, ovo je jedno podvižničko plivanje.Veoma je značajno za naš grad da se neguje tradicija i da taj duh negovanja tradicije prenosimo na mlade“, rekao je Vasić.

Manifestaciju su organizovali Sportski centar i Crkvena opština uz pomoć Gradske uprave Pirota.

Pre nadmetanja iz obe pirotske crkve – Rodjenje Hristovo u Pazaru i Uspenje presvete Bogorodice u Tijabari su posle liturgija, krenule litije koje su se srele na Pečačkom mostu na Keju kraj Nišave.

Za sve učesnike plivanja za časni krst u Pirotu obezbedjeno je osveženje i gulaš u prostorijama Pazarske crkve.

Plivanje za časni krst na Bogojavljenje i ove godine organizovamo je na lokaciji Krivi vir u selu Temska kraj Pirota, a organizovala je Mesna zajednica Temske.

Plivanje za časni krst organizovano je i u drugim opštinama Pirotskog okruga.

U Dimitrovgradu se plivalo na Nišavi kod takozvanog dvomostovlja, posle liturgije i litija u Hramu rodjenja presvete Bogorodice.

U Beloj Palanci plivalo se na Vrelu, a u Babušnici na kupališnom kompleksu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.