U trendu

Poziv u važnom trenutku: Rusija predoseća šta se u svetu sprema (video)

Proslava Dana pobede u Moskvi, prikaz sposobnosti vojske i policije u Nišu, ali i promocija ideje o velikoj Albaniji teme su o kojima smo razgovarali sa general-majorom u penziji i direktorom Evroazijskog bezbednosnog foruma profesorom dr Mitrom Kovačem.

Rusija je ostala najdoslednija u obeležavanju Dana pobede, a to nije slučajno jer je Rusija kao slobodoljubiva zemlja najvećom cenom platila svoju slobodu i slobodu Evrope i čovečanstva, izjavio je naš sagovornik u emisiji „Od četvrtka do četvrtka“.

„Nažalost, ima onih koji žele da pomrače taj dan pobede. Oni su deo snaga koje su se ideološki prikrile, a koje pokušavaju da umanje pobedonosni karakter Rusije. Problematično je što se ideja 9. maja, koja se ogleda u antifašističkoj borbi i karakteru i sprečavanju sukoba između glavnih rivala Nemačke i Francuske, pretvorila u anemičan praznik, gde se govori o prazniku Evrope, a ne o pobedi protiv fašizma, rekao je Kovač.

On kaže da, sa ove distance, pojedine političke partije u Evropi kao da zaboravljaju zlo fašizma i smatraju da je to nepovratna prošlost, ali mi prisustvujemo scenama ne samo nevladinih organizacija već i brojnih dominantnih partija koje baštine tradiciju i kulturu vezanu za fašistički i nacistički pokret, i ne nalazi se pravi odgovor za njihovo suzbijanje.

Problem srpskog naroda je taj što je od Kraljevine Srbije podržavao ideologije koje su ga udaljavale od izvornih vrednosti. Od kraja Prvog svetskog rata baštinili smo vrednosti koje su anacionalne — jugoslovenstvo, komunizam, a sada i evropejstvo.

„Treba uspostaviti vezu sa svojim korenima. Obradujem se danas kada vidim da mlađe generacije više cene svoje pretke, srpski narod, nego što je to činila moja“, rekao je Kovač.

Na obeležavanju Dana pobede ruski predsednik pozvao je međunarodnu zajednicu da formira jedinstven sistem bezbednosti kako bi se suprotstavila pretnjama. Profesor dr Mitar Kovač kaže da se sve više ugrožava svetska bezbednost i Rusija predoseća šta se sve sprema.

„Međunarodne institucije, nažalost, nemaju odgovor da suspenduju one snage koje realizuju militarizaciju Evrope. Pravi se veštačka situacija podele, a linija između Istoka i Zapada jeste magnet za nove vojne snage. Putin se ne boji za bezbednost Rusije i on se ne obraća samo zapadnim liderima već svima koji imaju uticaj na kreiranje ključnih bezbednosnih odluka“, naglašava naš sagovornik.

Deo kopnene parade koji smo mogli da vidimo na Crvenom trgu bio je okrenut ka strateškim sredstvima u vazduhoplovstvu i raketama. Rusija je, prema mišljenju Mitra Kovača, tu napravila najveći iskorak, a pojedini analitičari govore da je to najmanje jednu deceniju ispred u odnosu na Zapad, i u tom smislu Zapad i zagovara raspoređivanje nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa u Evropi.

General-major u penziji kaže da nije slučajno to što se prikaz sposobnosti vojske i policije održao upravo u Nišu — to je poruka da Srbija vojno štiti svoje granice, jer vidimo da Albanija sve otvorenije svojata KiM kao svoju teritoriju.

„Zabrinjava to što velikodostojnici kao da su gluvi na takve poruke. Parada ne mora uvek da bude megalomanska, i sreća je što uz pomoć Ruske Federacije i sopstvenim kapacitetima imamo nešto novo da pokažemo, što povećava ukupne borbene efektive i sposobnosti VS“, rekao je Kovač.

Na najavu isporuka tenka T-72, četiri borbena helikoptera Mi-35 i tri transportna Mi-17 iz Rusije do kraja godine, Kovač kaže da će to, uz ono što Srbija ima, biti sasvim dovoljno da se podigne borbena sposobnost, a ukoliko bude trebalo, i odbrani prostor KiM od nekog svojatanja i zaposedanja.

„Mi nismo decidno reagovali na nekadašnje razgraničenje Albanije i samoproglašene države Kosovo, i sada nam se to pomalo obija o glavu. Tada je trebalo da izvršna vlast izričito navede da ne priznaje promenu granica Srbije na takav način. Nije kasno da se to učini ni sada“, naglasio je profesor dr Mitar Kovač.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.