U trendu

Pre Bajdena i Tramp u čestitki za Dan državnosti pozivao na priznanje Kosova i Srbije

Američki predsednik Džozef Bajden poručio je u čestitki povodom Dana državnosti  Srbije da bi „medjusobno priznanje Kosova i Srbije trebalo da bude centralni element trajne normalizacije odnosa“, jednako kao što je i 2019. učinio tadašnji predsednik SAD Donald Tramp.

To je danas na Tviteru objavila ambasada SAD u Srbiji, negirajući na taj način tvrdnje da je u Bajdenovoj čestitki za Dan državnosti „prvi put poslata poruka u kojoj se apostrofira buduće rešenje kosovskog problema medjusobnim priznanjem Srbije i Kosova“ na šta su reagovali i najviši srpski zvaničnici.

„Ostajemo nepokolebljivi u podršci cilju Srbije u pogledu evropskih integracija i pružamo vam podsticaj da i dalje preduzimate teške korake ka postizanju tog cilja – uključujući uvodjenje neophodnih reformi i postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji sa Kosovom, koji je fokusiran na medjusobno priznanje“, navodi se u čestitki koju je ove godine na Dan državnosti Bajden uputio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

„SAD ostaju nepokolebljive u podršci vašoj posvećenosti da produbite regionalnu saradnju, a naročito vašim zalaganjima ka normalizaciji odnosa sa Kosovom. Dok je na stranama da postignu dogovor koji obe mogu da podrže, smatramo da bi uzajamno priznanje trebalo da bude centralni element trajne normalizacije odnosa. Takav istorijski dogovor, sa uzajamnim priznanjem u svojoj suštini, izgradio bi put za ciljeve evrointegracije Srbije i ekonomski rast“, navodi se u čestitki  predsednika Trampa iz 2019.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.