U trendu

Predsednica Kosova: Mi ne destabilizujemo region, Srbija treba da postane dobar sused

Predsednica Kosova Vjosa Osmani Sadriu izjavila je danas da Kosovo „nije država koja destabilizuje druge zemlje u regionu“, a da bi Srbija trebalo da „postane dobar sused“.

Tokom onlajn-razgovora koji je organizovala američka organizacija Atlantski savet, ona je izjavila da Kosovo učestvuje u dijalogu sa Srbijom da bi se postigao sporazum o uzajamnom priznanju.

Osmani je rekla da je Kosovo odlučilo da pregovara uprkos tome što Srbija „nikada nije tražila oproštaj za zločine koje je izvršila na Kosovu“.

„U ovom procesu sastaćemo se u junu. Kosovo ide spremno sa ciljem da doprinese kvalitetnom konačnom sporazumu. Vreme je da Srbija zapravo odluči šta želi. Kosovska strana je uvek pokazivala da je konstruktivna u dijalogu. Uvek smo pružali ruku saradnje“, ocenila je Osmani.
Istakla je da pored uzajamnog priznavanja, Srbija treba da otvori i arhive o nestalima.

Dodala je da će „medjusobno priznanje“ zavisiti od toga kako će se Srbija ponašati u dijalogu i šta zaista misli o svom članstvu u Evropskoj uniji jer vojno i ekonomski saradjuje s Rusijom.

„Kao predsednica Kosova, mislim da se multietničke vrednosti primenjuju u svim sferama u zemlji i ponosna sam na to. Vreme je da Srbija odluči šta želi. Kosovo je uvek pokazivalo konstruktivnost i pružili smo ruku saradnje“, rekla je ona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.