U trendu

Predsednica Madjarske: Liberalizacija viza za Kosovo, podrška članstvu u EU

Predsednica Madjarske Katalin Novak je danas u Prištini izjavila da se za mir i bezbednost u svetu mora raditi i u regionu Zapadnog Balkana i izrazila želju da se podrži članstvo Kosova u EU i liberalizacija viza.

„Mi smo bili za ukidanje viza i želimo da se one što pre ukinu. Možete računati na nas za ukidanje viza. Podržavamo proces integracije u evroatlantski savez Zapadnog Balkana“, rekla je ona.

Novak je rekla da je to veoma važna prilika da madjarski vojnici služe na Kosovu.

Što se dijaloga Beograda i Prištine tiče, Novak je rekla da se on treba nastaviti i da je veoma važno da se pronadje zajednički jezik.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je rekla da Kosovo ima viziju i da radi za članstvo u medjunarodnim organizacijama i da je Madjarska pomogla Kosovu u mnogim procesima, a zahvalila se i na stipendijama koje se nude studentima.

Osmani je rekla da očekuje podršku Madjarske kako bi se Kosovo „svrstalo medju evropske zemlje, gde mu je i mesto“.

„Želim da vam se zahvalim što je Madjarska kontinuirano podržavala liberalizaciju viza. Podstičem vas da nas i dalje podržavate. Krajnje je vreme da EU održi reč. Članstvo Kosova u Savetu Evrope je u interesu svih naših gradjana“, rekla je ona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar