Predsednici Kine i Srbije: Venci na spomenik stradalima u bombardovanju

Predsednici Kine i Srbije Si Đinping i Tomislav Nikolić položili su danas vence na spomenik nastradalim službenicima ambasade Kine u NATO bombardovanju 1999. godine.

Cveće, odnosno hrizanteme u beloj boji, boji žalosti u Kini, položile su i njihove supruge, predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, ministri u vladi, guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković i članovi kineske delegacije.

Poštu stradalim službenicima kineske ambasade odali su i gradonačelnik Beograda Siniša Mali, ambasador Kine u Beogradu Li Mančang, savetnici predsednika Srbije Stanislava Pak, Jasmina Mitrović Marić.

Tom prilikom su intonirane himne dve zemlje „Bože pravde“ i „Marš dobrovoljaca“.

Si i Nikolić će potom na toj lokaciji u Ulici Trešnjinog cveta položiti kamen temeljac za izgradnju Kineskog kulturnog centra, otkriti spomenik Konfuciju, kao i tablu novoimenovane Konfucijeve ulice i Trga prijateljstva Srbije i Kine.

Dvojica predsednika su se upoznala sa izgledom budućeg kulturnog centra, čija je maketa izložena na tom prostoru.

Si u Beogradu: Novi razvoj odnosa Kine i Srbije

Predsednik Kine Si Đinping poručio je danas u Beogradu da je uveren da će njegova poseta Srbiji biti uspešna i otvoriti novu istorijsku stranu razvoja odnosa između Kine i Srbije.

„Očekujem da razmenim mišljenja sa liderima Srbije o bilateralnim odnosima kao i o drugim pitanjima od zajedničkog interesa i s njima zajedno isplaniram budući razvoj naših bilateralnih odnosa“, poručio je predsednik Kine u govoru na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“, po dolasku u trodnevnu posetu Srbiji.

Kineska strana je, kako je istakao, spremna da zajedno sa srpskom, koristeći dobar trend, podiže nivo bilateralnih odnosa i praktičnu saradnju na još viši nivo i time otvori novu situaciju uzajamne koristi saradnje, zajedničke pobede i zajedničkog razvoja.

Si je izrazio zadovoljstvo zbog zvanične posete, kako je naveo, „lepoj Republici Srbiji“ na poziv predsednika Tomislava Nikolića i preneo najsrdačniji pozdrav i najlepše zelje vladi i narodu Srbije, u ime vlade i naroda Kine.

On je naveo da je tradicionalno prijateljstvo između Kine i Srbije, kao i  njhovih naroda, izdržalo istorijska iskušenja turbulentnih promena na međunarodnoj i domaćoj sceni i da „beleži novi sjaj iz stare tradicije“.

Prema njegovim rečima, bilateralni odnosi Srbije i Kine su poslednjih godina, naročito od 2009. godine kad je uspostavljeno strateško partnerstvo između dve strane, „koračali brzom trakom razvoja“.

„Međusobna politička poverenja dve zemelje su učvršćuju, a saradnja u oblasti energetike, izgradnje saobraćajnih infrastruktura i poljoprivrede beleže nove sjajne tačke, dok je kulturna razmena dinamična, a razmena ljudi sve intenzivnija“, rekao je Si.

Si je rekao i da Srbija i Kina održavaju komunikaciju i koordinacju u vezi sa međunarodnim i regionalnim pitanjima i dobro sarađuju u okviru uspostavljanja veza i saradnje izmejdu Kine i centralne i istočne Evrope.

Nikolić: Mogli ste iz aviona da vidite koliko je lepa Srbija

Mogli ste iz aviona da vidite kako je naša Srbija lepa zemlja, obratio se predsednik Srbije Tomislav Nikolić predsedniku Kine Si Đinpingu u VIP salonu aerodroma „Nikola Tesla“ po dolasku visokog gosta u zvaničnu posetu Srbiji.

„Sa radošću vas dočekujemo. Vreme je izvanredno. Iz aviona ste mogli da vidite kako je naša Srbija lepa zemlja i koliko je zemlje obrađeno, Mi se spremamo za žetvu pšenice“, rekao je Nikolić gostu iz Kine.

„Mi ćemo vas provesti kroz Srbiju, ići ćete u Smederevo…“, rekao je Nikolić.

Crveni tepih, pogača i narodne igre za kineskog predsednika

Predsednik Kine Sji Đinping stigao je danas oko 13.40 na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“ u trodnevnu posetu Srbiji, što je prva poseta jednog kineskog predsednika našoj zemlji posle više od 30 godina.

Avion kineskog predsednika su u vazdušnom prostoru Srbije dočekala tri aviona ratnog vazduhoplovstva.

Predsednika Kine na aerodromu su sačekali predsednik Srbije Tomislav Nikolić sa suprugom, predsednik vlade Aleksandar Vučić i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

Za Sji Đinpinga na aerodromskoj pisti priređen je svečani doček, tradicionalno, uz so i pogaču, a kineskom predsedniku i njegovoj supruzi deca u srpskim narodnim nošnjama uručila su bukete cveća.

Predsednik Kine, njegova supruga i domaćini prošetali su kroz špalir garde Vojske Srbije, pozdravila su ih i deca u srpskim narodnim nošnjama, uz mahanje kineskim i srpskim zastavicama.

Potom je održan kulturno umetnički program, koji je počeo izvedbom „Igrale se delije“, a tokom kojeg su predstavljene i narodne igre iz raznih krajeva Srbije.

Drugog dana posete, u subotu 18. juna, održaće se sastanak predsednika Srbije i Kine, kao i sastanak dve državne delegacije, posle čega će biti potpisano više medjudržavnih sporazuma, među kojima je  i memorandum o izgradnji strateške luke u blizini beogradskog mosta Mihajlo Pupin, na Dunavu, vrednosti 300 miliona dolara.

Nikolić će Si Đinpingu uručiti Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici.

Posle ceremonije uručenja ordena, predsednik Kine sastaće se s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i s članovima Vlade Srbije i predsednicom Skupštine Majom Gojković.

U nedelju 19. juna, predsednici Nikolić i Si posetiće Železaru Smederevo koju je nedavno kupila kineska kompanija Hestil, gde će im domaćin biti premijer Aleksandar Vučić.

Kineski predsednik naveo je uoči posete da se raduje dolasku u Srbiju i da očekuje da sa državnim vrhom razgovara o budućoj saradnji.

„Očekujem da sa predsednikom Nikolićem i drugim srpskim rukovodiocima zajedno razgovaramo o našem prijateljstvu, planiramo saradnju, razmišljamo o budućnosti i zajednički podignemo strateško partnerstvo na novi nivo“, poručio je Si u autorskom tekstu za Politiku.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je za kineske medije da se posetom kineskog predsednika otvaraju novo poglavlje u tradicionalnom prijateljstvu Srbije i Kine i šansa za dalju ekonomsku saradnju.

(Tanjug/Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.