U trendu

Predsednik Nemačke naglasio sve veću odbrambenu ulogu svoje zemlje u Indo-Pacifiku

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer koji je u posetii Japanu, istakao je pojačanu saradnju svoje zemlje u odbrani s Japanom i drugim demokratijama u Indo-pacifičkom regionu, suočenim sa bezbednosnim izazovima kao što su rat Rusije u Ukrajini i jačanje Kine.

Štajnmajer je, posle razgovora s japanskim premijerom Fumiom Kišidom, rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare da Nemačka i druge zemlje „posvećene slobodi i demokratiji, zajedno ustaju i šalju signale da žele da se pridržavaju međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima“.

On je rekao da Nemačka i Japan jačaju svoje političke i bezbednosne veze, navodeći kao primere njihovih sve većih odbrambenih veza prošlogodišnju, prvu posetu nemačke fregate posle 20 godina i zajedničke vežbe tri nemačka borbena aviona u septembru.

Nemačka je usvojila smernice za odbranu 2020. fokusirajući se na Indo-pacifički region i od tada je pojačala svoje vojne veze sa Japanom. Dve strane su prošle godine potpisale sporazum o zaštiti razmene poverljivih informacija i u junu imale prve bezbednosne razgovore sa ministrima odbrane i inostranih poslova.

Još jedan sastanak ministara odbrane i spoljnih poslova biće ove nedelje u Nemačkoj.

Kišida je rekao da je rekao Štajnmajeru da je odlučan da „drastično ojača odbrambene kapacitete Japana u roku od pet godina i da obezbedi znatan iznos budžeta za odbranu“.

On je rekao da Japan, održavajući bezbednosni savez sa SAD kao temelj, želi da promoviše „višeslojnu bezbednosnu saradnju sa zemljama istomišljenicima“ i potvrdio jačanje saradnje Japana i Nemačke.

Japan smatra Kinu rastućom bezbednosnom pretnjom i pojačao je svoju vojnu ulogu i potrošnju tokom protekle decenije. Pojačana je saradnja u odbrani, razmena informacija i više je vežbi sa indo-pacifičkim zemljama i Evropom.

Kišida i Štajnmajer su rekli da su se takođe složili da prodube saradnju u oblasti ekonomske bezbednosti, napora za dekarbonizaciju, sankcija Rusiji i podrške Ukrajini.

Štajnmajer će se tokom trodnevne posete Japanu sastati i s japanskim i nemačkim poslovnim predstavnicima, posetiti Kjoto kako bi se sastao sa zvaničnicima i studentima i posetiće fabriku gorivnih ćelija „Panasonik“, i u četvrtak krenuti u posetu Južnoj Koreji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.