U trendu

Predsednik ukrajinskog parlamenta pozvao Dačića u posetu Kijevu

Predsednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk pozvao je danas predsednika Skupštine Srbije Ivicu Dačića da poseti ukrajinsku prstonicu Kijev i oslobodjene gradove Buču i Irpinj, saopštila je ambasada te države u Srbiji.

U otvorenom pismu Stefančuka navodi se da se Ukrajina još bori za sopstvenu egzistenciju i sigurnost Evrope pružajući otpor ruskoj vojnoj intervenciji i da joj je potrebna politička solidarnost i podrška.

„Nakon što su naše vojne snage oslobodile naselja Buču i Irpinj, pronadjene su desetine tela civila koje su mučili i ubili ruski okupatori i masovne grobnice stotina Ukrajinaca koje dokazuju pravi motiv Rusije da uništi ukrajinski narod“, navodi se u pismu predsednika Vrhovne rade Ukrajine.

Stefančuk poziva Dačića da poseti Ukrajinu, Kijev i njegovu perferiju Buču i Irpinj da bi se, kako je navedeno, lično uverio u počinjena „zverstva“ koja ruska propaganda svim sredstvima pokušava da ospori kao laž.

„Da se lično uverite kakva se zverstva danas dešavaju u centru Evrope, šta ruska vojska radi sa ljudima, sa infrastrukturom koja je ostala posle takozvane specijalne operacije koja je ustvari krvavi i podmukli rat“, glasi deo pisma.

U njemu se navodi da bi poseta značila potvrdu solidarnosti Srbije sa Ukrajinom i podrške u vremenu borbe „protiv agresora za nezavisnost i demokratske vrednosti“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.