Premijer Japana Šinzo Abe počeo razgovore u Beogradu

Japanski premijer Šinzo Abe počeo je danas posetu Beogradu gde će sa najvišim zvaničnicima Srbije razgovarati o jačanju političke i ekonomske saradnje.

Abea je na beogradskom aerodromu dočekala premijerka Srbije Ana Brnabić a potom mu je ispred Palate Srbija priredjen svečani doček, uz intoniranje himne i počasnu gardu.

Domaćin japanskom premijeru i delegaciji Japana je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nakon svečanog dočeka sledi plenarni sastanak delegacija Srbije i Japana, a zatim i sastanak delegacija s privrednicima dveju zemalja, kojem će pisustvovat Vučić i Brnabić.

Najavljeno je i da će ministarka za evropske integracije u Vladi Srbije Jadranka Joksimović i ambasador Japana Djunići Marujama potpisati Notu o volonterskom programu japanske prekomorske saradnje.

Premijer Japana predvodi delegaciju japanskih privrednika u sklopu petodnevne evropske turneje započete 12. januara, kojom su obuhvaćene Estonija, Letonija, Litvanija, Bugarska, Srbija i Rumunija.

Šinzo Abe je prvi japanski premijer koji je došao u Beograd od 1987. Uoči posete on je izjavio da Srbija „drži ključ stabilnosti“ Zapadnog Balkana, a zatražio je da i Srbija pojača pritisak na Severnu Koreju jer je i ona u dometu njenih balističkih raketa.

U intervjuu za list Politika, Abe je rekao i da se veoma raduje svojoj prvoj poseti Srbiji i izrazio očekivanje da će s predsednikom Vučićem razgovarati o budućnosti dve zemlje i unapredjenju odnosa.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je ocenio da je današnji dolazak premijer Japana Šinzo Abea i delegacije japanskih privrednika u Srbiju „fantastična vest“ i „velika šansa za Srbiju koja može da rezultira povećanjem trgovinske razmene za više od 10 odsto“.

Prema podacima PKS, ukupna robna razmena Srbije i Japana za 11 meseci prošle godine iznosila je 152,6 miliona dolara.

Japan je u Srbiji i jedan od najvećih donatora i prema podacima Vlade Srbije, od 2001. obezbedio je više od 500 miliona evra kroz razvojnu pomoć, koja podrazumeva bespovratnu pomoć u vidu konsultanstkih usluga, isporuku medicinske i druge opreme, vozila, izgradnju i rekonstrukciju objekata i povoljne kredite.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.