najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Proglasiti 11. jul Danom sećanja na genocid u Srebrenici

Organizacija Žene u crnom danas je od Vlade, Skupštine i predsednika Srbije zatražila da se 11. jul proglasi Danom sećanja na genocid u Srebrenici, izvršen pre 20 godina.

„Očigledno je da država nema dovoljno političke volje i moralnog kapaciteta da iskaže solidarnost sa žrtvama“, kazala je predsednica Žena u crnom, Staša Zajović i podsetila da ta nevladina organizacija svoj zahtev da se obeleži dan kada se desio zločin u Srebrenici, upućuje već šestu godinu za redom.

Aktivistkinje Žena u crnom danas su Vladi i Skupštini prosledile otvoreno pismo sa apelom da se 11. jul proglasi Danom sećanja, a pokušale su da zahtev uruče i u Predsedništvu Srbije, ali im je tamo rečeno da to mogu da učine u posebnoj službi za predstavke i projekte Predsednika Republike.

„Mi nemamo nikakav projekat s predsednikom Srbije“, kazala je Zajović i apelovala na Nikolića da odgovori na njihov zahtev.

U pismu najvišim državnim institucijama se napominje da je „dvadeset godina prošlo od kada je Vojska Republike Srpske, predvođena generalom i haškim optuženikom Ratkom Mladićem, a uz svaku vrstu pomoći režima Slobodana Miloševića, počinila jedini genocid u Evropi posle Drugog svetskog rata. Ubijen su 8.372 čoveka“.

„Šest godina je prošlo od kada je Evropski parlament usvojio Rezoluciju o 11. julu – Danu sećanja na genocid u Srebrenici i pozvao države Zapadnog Balkana da ga i one proglase i na dostojan način obeležavaju godišnjicu ovog događaja“, podsetile su Žene u crnom.

Podsetile su i na to da je pre pet godina Skupština Srbije donela Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici, ali time nije prekinula ćutanje o genocidu, i Srbija nije na dostojan način odala poštu žrtvama u Srebrenici.

„Prekinite ćutanje i proglasite 11. jul! Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju utvrdili su da je u Srebrenici počinjen genocid“, poručile su Žene u crnom.

(Beta)

1 komentar
  1. Vlado

    To je bio dan prekog suda sa veoma dobro potkrepljenim dokazima o krivici.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike