Protest Jedan od pet miliona zatražio ostavku gradonačelnika Beograda i njegovog zamenika

BEOGRAD, 28. septembra 2019. (Beta) – Na protestu „Jedan od pet miliona“ koji se održava po 43. u u Beogradu, zatražena ostavka gradonačelnika Beograda Zorana Radoičića i njegovog zamenika Gorana Vesića.

„Teror nekompetentne većine mi gradjani trpimo i ćutimo već sedam godina“, rekao je glumac Radoslav Milenković Rale, član udruženja Samoodbrana, u čijem se proglasu traže te ostavke.

On je pročitao spisak projekta u Beogradu koje Samoodbrana smatra spornim. Medju njima su Beograd na vodi, gondola na Kalemgdanu, Trg Slavija i ukidanje glavne železničke stanice.

„Naša Samoodbrana je rešila da više ne ćutimo i da progovorimo jednim urlikom i da ukažemo na glavne krivce“, zaključio je Milenković.

Mila Jovanović, jedna od studentkinja koja je učestvovala u blokadi zgrade Rekotorata Univerziteta u Beogradu je kazala da je taj univezitet jedina slobodna institucija u zemlji i da je pokazao autonomiju i integritet.

Ovo je „prva pobeda koju su odneli gradjani“ rekla je ona i dodala da Beogradski univerzitet nije mesto za prepisivanje.

„Beogradski univerzitet nije Resavska škola“, zakjučila je Jovanović.

Nakon obraćanja protestna šetnja je krenula od Platoa, preko ulica Vase Čarapića, gde su gradjani uklonili ograde i barijere na Trgu republike, postavljene zbog popravnih radova na ovom, nedavno renoviviranom glavnom gradskom trgu.

Šetnja je nastavljena ulicama Francuska, Cara Dušana, Tadeuša Košćuška i ponovo preko ulice Vase Čarapića do zgrade Rektorata Beogradskog univerziteta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.