U trendu

Protest Srbija protiv nasilja ušao u peti sat, na autoputu postavljeno nekoliko šatora

Treći protest građana „Srbija protiv nasilja“ ušao je večeras u šesti sat blokadom međunarodnog autoputa u novobeogradskim blokovima kod „Štark“ arene.

Građani su raspoređeni od mosta Gazela do „Štark arene“, a na delu autoputa je postavljeno i nekoliko šatora za kampovanje, baštenskih stolica, kao i najloni i podmetači na kojima okupljeni sede, javlja reporter agencije Beta.

Desetine hiljada građana koje su na poziv proevropske opozicije krenule u protestnu šetnju sa platoa ispred Doma Narodne skupštine Srbije, stiglo je Ulicom Kneza Miloša do mosta Gazela i međunarodnog autoputa i potpuno ga blokiralo sve do Arene.

Kopredsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović večeras je sa improvizovanog kamiona-govornice pitao okupljene da li žele da ostanu tu, na šta je dobio potvrdan odgovor.

On je najavio da će kamionom obići sve okupljene na autoputu i da će se potom dogovoriti gde će ostati na blokadi do ispunjenja zahteva.

Po Zelenovićevoj proceni, na protestu je bilo više od 100.000 ljudi, a deo okupljenih se polako razilazi, što je prema njegovim rečima, očekivano.

Pozvao je i one koji su otišli, ali i one koji danas nisu došli, da dođu i sutra na protest koji neće biti prekidan.

Kopredsednica stranke Zajedno Biljana Stojković prethodno je agenciji Beta kazala da su večeras okupljeni divni mladi ljudi i da, kako je navela, niko ne sme da izneveri dok zahtevi ne budu ispunjeni.

„Ovo je situacija koja može da se preokrene na način kako građani žele… Ostajemo ovde, dođite i sutra, bićemo ovde“, kazala je Stojković.

Upitana o incidentima na protestu, ona je odgovorila da je kako vreme odmiče, sve više „ubačenih elemenata“.

„Kako se režim bori protiv građana, tako se ubacuju i neke ekstremističke grupe“, rekla je Stojković.

Ona je navela da je organizatorima poznato da je uz napad na lidera pokreta Kreni-promeni Sava Manojlovića, još jedan mladić „dobio udarac u glavu zato što je nosio zastavu Evropske unije“.

Prema njenim rečima, okupljeni se uprkos tome drže međusobno.

„Osećam se bezbedno i kada sam ovde sa svojim ljudima, onda je sve u redu“, rekla je Stojković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.