U trendu

Protest u Novom Sadu: Srbija se umiriti ne može

Više hiljada studenata i drugih mladih ljudi, penzionera i drugih gradjana Novog Sada krenulo je večeras oko 18.30 u petu protestnu šetnju „Protiv diktature“, poručivši na početku da protesti neće prestati dok se ne ispune njihovi zahtevi.

Protest je počeo minutom ćutanja za pilote Vojske Srbije, koji su danas poginuli.

Pored uobičajenih transparenata, demonstranti danas nose i transparente „Srbija se umiriti ne može“, „Srbija nije Vučićeva prćija“, „Dok vladaju amateri, stradaju proleteri“, „Neću da budem jeftina radna snaga“, „RIK – republička izborna kradja“.

Student Miran Pogačar pozvao je sve da se pridruže sutrašnjem protestu sindikata vojske i policije u Beogradu.

Radio-voditelj Daško Milinović, iz Inicijative „Spasimo Kinesku četvrt“ i kolektiva Društveni centar, rekao je da je danas gradska vlast u Novom Sadu još jednom pokazala da ne haje za mišljenje gradjana, pošto je odbacila sve njihove primedbe na plan regulacije Kineske četvrti, u kojoj su razni alternativni kulturni sadržaji.

„Očito, neko je bacio oko na Kinesku četvrt i od nje hoće da napravi još jedan besmislen projekat, nekakav tržni centar ili nešto slično, pod plaštom projekta Novog Sada kao Evropske prestonice kulture (EPK). Preko projekta EPK samo su poslušnicima napunili džepove. Njima ne trebaju mladi koji razmišljaju, koji su kreativni i koji hoće da se pobune, već oni koji će ih slušati“, kazao je Milinovć.

Dodao je da su protesti „borba protiv opšteg besmisla“ i poručio da ne smeju da prestanu.

Na čelu kolone gradjani nose velike transparente „Protiv sistema“, „Stop Vučiću“ i Sačuvajmo Kinesku četvrt“. Jedan od velikih transparenata nose penzioneri, a na čelu kolone su i dobošari.

Povrka ide centralnim gradskim ulicama, uz zviždanje i uzvikujivanje „Av, av, av!“, „Dole vlast!“, „Vratite penzije!“.

Studenti zahtevaju smenjivanje članova Republičke izborne komisije zbog nepoštovanja odluka Ustavnog suda, smenjivanje članova Regulatnornog tela za elektronske medije zbog nereagovanja na više stotina prijava, smenjivanje predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković zbog predizborne blokade rada Skupštine, čime je obustavila informisanje gradjana i ućutkala opozicju.

Zahtevaju i smenjivanje glavnog i odgovornog urednika Radio-televizije Srbije (RTS) i urednika informativnog programa RTS-a, zbog „režimskog izveštavanja“ i neravnomerne zastupljenosti kandidata, a iz istih razloga i smenjivanje vršioca dužnosti glavnog i odgovornog urednika Prvog programa i vršioca dužnosti direktora programa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.